Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Odette Crafoord fick diagnosen asperger som ung, men hon kände inte alls igen sig i sjukdomsbeskrivningen. Foto: Andreas Hult/SVT

Hon fick fyra diagnoser som ung: ”Blev som en krock i huvudet”

Publicerad

Unga vuxna kan känna sig obekväma med den neuropsykiatriska diagnos de fick som barn. Men att bli av med diagnosen är inte alltid lätt.

I skolan hade Odette svårt att koncentrera sig på lektionerna. En utredning kom fram till att hon hade fyra diagnoser: adhd, dyslexi, asperger och tourettes.

– Jag googlade på asperger och det blev som en krock i huvudet, det gick inte ihop.

”Aldrig gråtit så mycket”

I flera år plågades hon av att ha fått diagnoser vars symtom hon inte tyckte stämde in på henne över huvud taget. När hon efter mycket om och men lyckades bli utredd på nytt hade åtta år gått. Dagen då hon fick resultatet glömmer hon aldrig.

– Jag har aldrig gråtit så mycket, aldrig varit så glad.

Det visade sig att hon varken hade asperger eller tourettes. Att hon hade adhd och dyslexi kändes okej, symtomen stämde ju med hur hon fungerade. Och som vuxen fungerar hon alldeles utmärkt. I dag jobbar hon som framgångsrik källarmästare på en restaurang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.