Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ryssar berätta anonymt för SVT:s reporter vad de tänker om kriget i Ukraina. Foto: SVT

Ryssar om kriget: ”Vet inte någon som stöder det”

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland riskerar den som fördömer kriget mot Ukraina ett långt fängelsestraff. Men bland befolkningen pyr missnöjet under ytan, berättar ryssar som SVT varit i kontakt med.  

– Om inte förtrycket hade funnits skulle först tio demonstrera, sedan hundra, tusen, en miljon, säger “Sergej”, som egentligen heter något annat.    

Efter att den första tidens protester mot invasionen slogs ner och lagar stiftades som förbjöd Rysslands invånare att uttrycka kritik mot kriget blev det tyst. I alla fall ute på gatorna, men i vardagen är ämnet högst aktuellt. 

- Jag vet inte någon som stöder det här (kriget. reds anm), berättar “Oksana”.    

Tar risker för att sabotera

SVT:s Elin Jönsson, som bott och arbetat många år i både Ryssland och Ukraina, ringer upp sina bekanta i Ryssland för att höra vad de egentligen tänker och känner kring kriget. Och det visar sig att det också finns de som aktivt försöker stoppa kriget, trots riskerna.   

Hör anonyma ryssar berätta om synen på kriget – och det hemliga motståndet – i klippet ovan. Hela dokumentären ”Putins gisslan” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.