Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I november träffade SVT en positiv hotellchef efter lättade restriktioner. Två månader senare har man tappat 60 procent av sina gäster, och hotellbranschen är nu återigen i kris. Foto: SVT

Hotellbranschen i fritt fall efter nya restriktionerna – nu kan uppsägningar vänta

Uppdaterad
Publicerad

Hotellnäringen är återigen i fritt fall med ett tapp på närmare 60 procent sedan november förra året. Det visar nya siffror som SVT har tagit del av.

När vi besökte det stora hotellet i centrala Stockholm i november förra året hade “livet återvänt” efter att covidrestriktionerna tagits bort. Nu i januari har verksamheten vänt kraftigt ner igen efter de nya restriktionerna som införts efter den ökande smittspridningen.

Redan i entrén känns hotellet tommare än när vi var här sist, i november förra året. Då träffade vi en hotelldirektör som gladdes över att de slopade coronarestriktionerna lyft verksamheten. I dag är verkligheten en helt annan.

– Nu känner jag mig ganska pressad. I november hade vi en rak kurva som gick upp. Folk kom hit, de bodde, de åt middagar, de hade konferenser. Så ser det inte ut i dag, säger David Viklund som är hotelldirektör på Clarion Sign, till SVT. Hans hotell har tappat över 60 procent av gästerna.

Det har varit ett par tuffa år för hotellnäringen som helhet, förutom en kort spik uppåt under slutfasen av 2021.

”Direkta och oerhörda effekter”

Den snabba nedgången i hotellbranschen överlag i januari liknar den på Clarion Sign, visar nya siffror från branschorganisationen Visita. Sedan november 2021 har hotellen i storstäderna tappat uppemot 60 procent av gästerna.

– Man ser ju direkta och oerhörda effekter på hotellmarknaden och vi är på väg mot ett läge som vi befann oss i våras senast. Det var ett krisläge som vi aldrig sett förut, säger Thomas Jakobsson som är chefsekonom på Visita.

Thomas Jacobsson menar att svårigheterna att få stöd nu gör att riskerna är stora att personalminskningar kan vara nästa steg. Något som hotelldirektören, David Viklund på Clarion Sign, kan bekräfta, även om han gör sitt yttersta för att undvika detta.

När hotelldirektör David Viklund visar oss runt på hotellets konferensvåning gapar flera av rummen tomma.

– Väldigt lite bokningar den här veckan, nästa vecka är det ännu färre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.