Så låter Aviciis nya låt. Foto: Christine Olsson/TT

Recension av SOS: ”Housepop utan Avicii-crescendo”

Uppdaterad
Publicerad

SOS – Så heter den första Avicii-låten som släpps efter artistens död i april förra året. Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva hör en habil Avicii-låt, men saknar det lilla extra.

Hur låter SOS?

– SOS är en typisk housepop-låt i sann Avicii-anda. Han är känd för att göra melodiös partymusik med en stor dos melankoli, och det är vad vi får den här gången också. Låttexten handlar om att ta till droger för att slippa sina jobbiga tankar. När vi vet att psykisk ohälsa var en bidragande faktor till att Avicii gick bort så är det klart att ämnet blir extra starkt.

– Det är artisten Aloe Blacc som sjunger, han som också sjöng på en av Aviciis absolut största hits: Wake me up. Och Aloe Blacc gör väldigt mycket för den här låten. Något av det viktigaste för Avicii i hans musikskapande var att sången skulle förmedla känsla, och det har Blacc verkligen lyckats med. Han har en tidlös soulröst som rör sig mellan mjuk sammet och rå desperation.

Hur står SOS sig mot Aviciis tidigare musik?

– Avicii hade en fallenhet för det bombastiska, känslosamma lite svulstiga, vilket var bra – det var det som fick honom att sticka ut i bruset av annan housepop och EDM. Men SOS är lite mer försiktig än vi är vana att höra honom. Låten är bara två och en halv minut lång och crescendot stannar upp halvvägs och blir inte den urladdningen som varit Aviciis signum.

– Det går inte att låta bli att undra om det är just Aviciis sista handpåläggning som saknas, för det låter precis som det det är – en ofärdig Avicii-låt. På sätt och vis hade det varit konstigt om musiken lät precis som förut och höll samma nivå utan Aviciis medverkan i slutprocessen – att det inte riktigt gör det visar faktiskt att Avicii hade unika kvalitéer som producent och låtskrivare.

Hur vanligt är det med postuma verk?

– Relativt vanligt. Det har kommit postuma verk från Michael Jackson, Prince, och nu nyligen rapparen Lil Peep. Om en stor artist med stor publik gått bort finns det förstås ett enormt intresse för mer musik. Under arbetet med kommande Avicii-albumet TIM har man utgått från mer eller mindre färdiga låtar men också mejlkonversationer, anteckningar och sms om hur Avicii själv ville att musiken skulle låta. Så i det här fallet har man troligen haft relativt god insikt i Aviciis planer.

– Men det finns förstås alltid anledning att förhålla sig lite skeptisk till postuma album, eftersom man aldrig kan vara helt säker på att musiken låter så som artisten hade velat. Avicii har trots allt inte haft möjlighet att godkänna slutresultatet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

musikrecension

Mer i ämnet