Uträknad taktik i fokus för många röstande britter – med Hugh Grant i huvudrollen

Uppdaterad
Publicerad

Den romantiska komedin ”Love Actually” och skådespelaren Hugh Grant har kommit att spela en av huvudrollerna i brittiska parlamentsvalet. Men nu är Grant ingen dansande premiärminister utan kampanjar hårt för att britter ska rösta taktiskt för att stoppa Tories från att få majoritet.

Hugh Grant är inte den enda som försöker påverka britterna att rösta taktiskt i dagens parlamentsval. Flera brittiska stormedier har presenterat sina egna guider till hur man ska göra rakt motsatsen till att rösta med hjärtat och i stället rösta på den kandidat som har störst möjlighet att slå ut det parti man inte gillar.

Kampanjar med olika kandidater

Skådespelaren Hugh Grant har varit tydlig med att han är emot ett brexit och det konservativa Tories. Inför dagens parlamentsval har han idogt kampanjat med olika kandidater – oavsett parti, som har en möjlighet att kunna vinna parlamentsplatser i sina enmansvalskretsar. Allt för att förhindra Tories från att få majoritet i parlamentsvalet. Ett sätt att kringgå det stolpiga valsystemet har varit att taktikrösta och på nätet finns mängder av olika sajter där du kan skriva in ditt postnummer och få veta vilken kandidat du bör välja för att slå ut det andra partiet i ditt distrikt.

Brittiska parlamentsvalet 2019

Boris Johnson i Love Actually-parodi

Det närmaste Hugh Grant tidigare kommit politiken är att spela en dansande premiärminister i julfilmen Love Actually. Men även Boris Johnson har slagit mynt av filmen i sin senaste kampanjfilm – där han likt en scen i filmen tar med sig en portabel cd-spelare med julmusik, knackar på dörren hos en kvinna och tyst visar upp sina politiska budskap på stora vita papper. I filmen är det Andrew Lincoln som deklarerar sin hopplösa kärlek till Keira Knightley på detta sätt, medan hans hennes make och hans bästa vän sitter inne och tittar på tv.

Kopierade Labour

Hugh Grant var snabb att kommentera Johnsons tilltag.

– Jag noterade att den lappen som det står ”på jul talar man sanning” inte fanns med. Jag antar att pr-personerna kände att det inte kändes rätt att sätta en sådan lapp i händerna på Boris Johnson, säger skådespelaren på en pressträff.

Men Boris Johnsons pr-stab var inte först med idéen kring Love Actually. Flera veckor innan Johnsons video släpptes publicerade Labour-kandidaten Rosena Allin-Khan en liknande film där hon övertygar en konservativ väljare att byta sida. Allin-Kahn anklagar nu premiärministern för att kopiera hennes film.

Så funkar det brittiska valsystemet:

Storbritanniens kritiserade valsystem går ut på ”the winner takes it all”-principen och i de 650 valkretsarna finns det enbart möjlighet för en parlamentsledamot att vinna och få parlamentsplatsen. De övriga går utan. Det har tidigare bland annat gjort att valresultatet blivit ojämnt – exempelvis fick invandringskritiska Ukip fick 12,6 procent av rösterna men bara ett mandat i parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet