Valresultatet i Storbritannien är ett bakslag för socialdemokratin i Europa, menar statsvetaren Nicholas Aylott. Foto: Hannah Mckay/Reuters/TT, Södertörns högskola

Statsvetaren: ”En kollaps för socialdemokratin”

Publicerad

Valresultatet i Storbritannien är ytterligare ett bakslag för socialdemokratisk politik i Europa. Det menar statsvetaren Nicholas Aylott.
– Om vi ser resultatet i ett större perspektiv så är det en kollaps för socialdemokratin, säger han.

Storbritannien vaknade under fredagen upp till ett tydligt valresultat där Boris Johnsons konservativa Tories stod som segrare, med en klar majoritet i brittiska underhuset.

– Det fanns en central fråga i det här valet: Brexit. Det här valresultatet visar tydligt att brexit har tillräckligt med stöd, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Förlorarna var Jeremy Corbyns socialdemokratiska parti Labour.

– I många europeiska länderna har väljarna flyttat från socialdemokratiska partier till konservativa partier. Vi har tidigare sett det i Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Belgien. Det är samma mönster i Storbritannien, säger Nicholas Aylott.

”En europeisk sjukdom”

Labour gör sitt sämsta val sedan 1935. Vad händer med partiet?

– Det är en europeisk sjukdom som nu har smittat det brittiska socialdemokratiska partiet. De misslyckades också att hantera brexit. Partiet har sina rötter i arbetarrörelsen, men en stor del av partiledarna kommer numera från medelklassbakgrund. De driver andra frågor som traditionella vänsterväljare inte bryr sig om, säger Nicholas Aylott.

Samtidigt väljer inte britterna att rösta högerradikalt, vilket går att se i flera andra europeiska länder.

– Fler röster hade kunnat gå till Brexitpartiet, som kan ses som ett högerpopulistiskt parti här, men det blev inte så. Det kan förklaras med det brittiska valsystemet som missgynnar små partier. Det är mycket möjligt att de hade gått framåt om tvåpartisystemet inte funnits. Då hade det funnits en chans för dem, säger Nicholas Aylott.

”Kan inte ignorera resultatet”

En överraskning är också Skotska nationalistpartiet SNP:s framgångar.

– Det kan betyda mycket och den brittiska regeringen kan inte ignorera det här resultatet. Det är inte osannolikt att det kommer en ny folkomröstning för självständighet under denna mandatperiods, säger Nicholas Aylott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet