Labourledaren Jeremy Corbyn håller sitt tal i sin valkrets i Islington i norra London. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Jeremy Corbyn: ”En besvikelsernas natt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokratiska Labour ser ut att göra sitt sämsta val på decennier. Partiledare Jeremy Corbyn säger att han inte kommer att leda partiet vid nästa val.
– Det är helt uppenbart en besvikelsernas natt, säger Corbyn.

Det konservativa partiets största rivaler, socialdemokratiska Labour, landade i undersökningen på 191 mandat. Det är en klar minskning från det senaste valet, ett tapp på 71 platser.

När Jeremy Corbyn höll tal i sin hemvalkrets Islington tidigt under fredagsmorgonen tillbakavisade han spekulationer om att han tänkt avgå omedelbart under fredagen. Men Labourledaren sade samtidigt att han till slut kommer att lämna sin post.

– Jag kommer inte att leda partiet i något framtida val, sade Corbyn i talet.

Han ger dock inget exakt datum för när han ska lämna som partiledare.

– Jag kommer att diskutera det med mitt parti och säkerställa att det blir en process där vi kan reflektera över resultatet och hitta en politik som kan ta partiet framåt.

Han sa också att det varit ”en väldigt nedslående natt” för partiet.

”Vad han gjort är förödande”

Jeremy Corbyn har blivit hårt ansatt av politiker inom det egna partiet, som i flera fall krävt partiledarens avgång. Själv skyller han dock valförlusten på brexit.

– Brexit har polariserat den normala politiska debatten och det har påverkat Labours resultat, sade han.

Corbyns tal imponerar inte på alla partianhängare. Ruth Smeeth, som i BBC:s radiosändning besviket konstaterade att hon förlorat sin valkrets Stoke-on-Trent North, är arg på sin partiledare, rapporterar TT.

– Vad han gjort är förödande. Det handlar inte bara om partiet, utan om hela landet. Folk lider och har det oerhört jobbigt under det konservativa styret. Och trots det förlorar vi. Det är hans val och hans politik och hans osäkra besked som ligger bakom. Han borde avgå. Han skulle ha avgått för många, många månader sedan, säger hon, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet