Boris Johnson ”hamrar” ner sitt kampanjbudskap i en toryväljares trädgård. Foto: BEN STANSALL/TT

Analys: ”De tre orden som vann brittiska valet”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Få – brexit – gjort. Det är tre korta ord som vann valet åt Boris Johnson. De brittiska väljarna har valt tydlighet om EU-utträdet framför fortsatt ovisshet. Jeremy Corbyns vision för brexit kunde aldrig uttryckas i tre ord. Och även om han så använde 30 ord hade det inte räckt för att rädda Labours röda mur från att rämna.

Christoffer Wendick

EU-reporter

Med ett urstarkt valresultat i ryggen för det konservativa Torypartiet har den brittiska dimman som legat över brexit skingrats. Vi har vant oss vid mycket tvära kast i Storbritanniens politiska vardag.

Ofta har läget förändrats radikalt dag för dag. Ibland även timme för timme. Med avhopp, misstroende, omröstningar, omröstningar, omröstningar. Nu ser närmaste tiden ut att kunna bli mer förutsägbar. Brexit den 31 januari, som Johnson lovat.

Detta välkomnas av många britter som nästan drabbats av brexit-utmattning under de 3,5 år som gått. Många orkar inte med tanken på minst sex månader och en folkomröstning till, som Jeremy Corbyn såg framför sig.

Misstro mot Corbyns idéer

Därför är en del av rösterna snarare en röst på brexit än röst på Tories. För långt ifrån alla är förtjusta i Boris Johnson. 

Flera av de nya platserna som Tories vunnit är historiskt tunga fästen för socialdemokratiska Labourpartiet. Det som kallats Labours röda mur uppe i norra England rämnade på flera håll under valnatten.

Misstro mot Jeremy Corbyn som tänkbar premiärminister och misstro mot hans otydliga idéer om brexit målade i natt stora delar av muren blå.

Skotska framgången dåligt för Johnson

Samtidigt målades en annan del av landet nästan helgul. Skotska nationalistpartiet har gjort sitt näst bästa val någonsin och får fylla 48 av Skottlands 59 platser i brittiska underhuset.

Detta är dåliga nyheter för Boris Johnsons ny-gamla regering som kommer mötas av allt starkare krav på att skottarna ska få hålla en ny folkomröstning om självständighet. I valet mellan att vara med i en brittisk union utanför EU och att bli kvar i den europeisk union önskar de skotska nationalisterna Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet