Expert: Humanitära korridorer kan bana väg för hårdare strider i städer

Uppdaterad
Publicerad

Humanitära korridorer är något Ukraina velat få till stånd för att kunna evakuera civila. Men enligt Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant, kan det samtidigt innebära hårdare strider efteråt.

Humanitära korridorer kan enligt honom upprättas för att ge en mer positiv bild av Ryssland. Han förklarar att Ryssland stått på två ben i den här konflikten.

– Å ena sida sidan beskjuter man städer, civila mål och liknande, å andra sidan tillför man humanitär hjälp till de områden man ockuperat.

Samtidigt kan en evakuering bana väg för en ny typ av strider.

– Om man nu tömmer städerna på civilbefolkning så innebär det att man inte behöver ta så mycket hänsyn vid fortsatt beskjutning, säger Jörgen Elfving.

Evakueringsinsats avbruten

Efter ryska löften om en tillfällig vapenvila inleddes på lördagen evakueringen av 200 000 civila från den belägrade hamnstaden Mariupol i södra Ukraina. Lättnaden blev dock kortvarig. Fortsatta strider gjorde att insatsen fick brytas efter bara någon timme, uppger ukrainska myndigheter.

”Den pågående beskjutningen gör det omöjligt att öppna humanitära korridorer för säker evakuering av civila och leverans av mediciner och mat”, säger ukrainska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.