Rökpelare efter beskjutning i hamnstaden Mariupol. Bilden togs på fredagen. Foto: AP

Ryssland uppges ha brutit vapenvila – evakuering av civila bröts

Uppdaterad
Publicerad

Efter ryska löften om en tillfällig vapenvila inleddes på lördagen evakueringen av 200 000 civila från den belägrade hamnstaden Mariupol i södra Ukraina. Lättnaden blev dock kortvarig. Fortsatta strider gjorde att insatsen fick brytas efter bara någon timme, uppger ukrainska myndigheter.

– Det är inget eldupphör i Mariupol och det är inget eldupphör längs flyktvägen, säger stadens vice ordförande Serhij Orlov till BBC.

Beskedet om att humanitära korridorer skulle upprättas kom efter fredagens diplomatiska samtal, där Ukraina och Ryssland enades om att civila skulle evakueras från krigsdrabbade områden. Rysslands försvarsdepartement meddelade på lördagsmorgonen att en tillfällig vapenvila skulle råda kring två städer – Mariupol och den närliggande småstaden Volnovakha.

Beskedet välkomnades av Mariupols borgmästare Vadim Boychenko, som i flera dagar vädjat om en säker flyktväg för invånarna. Staden har sedan tidigare i veckan beskrivits som omringad av ryska styrkor. Striderna ska också ha resulterat i omfattande avbrott i både el- och vattenförsörjningen.

”Mariupol är inte gator och byggnader, Mariupol är dess invånare. När vår stad är under konstanta hänsynslösa attacker från ockupanterna finns ingen annan lösning än att låta våra medborgare lämna säkert”, skrev borgmästaren i ett uttalande inför evakueringen.

Ryssland uppges ha brutit vapenvilan

Vid klockan 10, svensk tid, hade staden samlat ihop bussar för transporter till närliggande Zaporizjzja. Resan blev dock kort. Bara någon timme senare meddelade Mariupols stadsförvaltning att evakueringen brutits på grund av fortsatta strider, något som sedan bekräftades av Ukrainas presidentstab.

Stadsförvaltningen uppmanade samtidigt de som påbörjat resan att återvända till sina skyddsrum i väntan på att förhandlingar med den ryska sidan skulle ge resultat.

Rysslands försvarsdepartement hävdar å sin sida att evakueringen brutits på grund av att ukrainska ”nationalister” öppnat eld, rapporterar den ryska nyhetsbyrån RIA.

UNHCR kräver fler korridorer

Både Läkare utan gränser och FN:s flyktingorgan UNHCR har personal på plats i Mariupol. UNHCR meddelade inför evakueringen att man såg positivt på försöken att evakuera civila. Samtidigt finns också ett akut behov av att upprätta korridorer även för humanitära hjälpinsatser, enligt Karolina Lindholm Billing som är landansvarig för Ukraina vid UNHCR.

– Det pågår samtal med alla parter för att få till nya korridorer. Vår personal riskerar nu sina liv för att rädda andras, säger hon i SVT:s Morgonstudion och fortsätter:

– Stödet som kommit till organisationer som UNHCR från Sverige är helt enormt, så resurserna finns om säkerheten tillåter oss att nå fram med dem.

Här skulle den humanitära korridoren ha öppnats. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.