SVT:s korrespondent: ”Rädslan stiger”

Uppdaterad
Publicerad

För bara några dagar sedan hade många invånare i Lviv inga planer på att fly Ukraina.

Men i takt med att striderna i de östra och centrala delarna av landet trappats upp har människor tänkt om, menar SVT:s korrespondet Samir Abu Eid som är på plats i staden.

– En ung kvinna som jag pratade med sa att eftersom striderna bara eskalerar så ska hon och hennes mamma och systrar lämna landet, säger han.

SVT:s utsända Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh befinner sig i miljonstaden Lviv i de västra delarna av Ukraina. Där är läget förhållandevis lugnt samtidigt som kriget rasar vidare i östra och centrala Ukraina.

Samtidigt växer oron även i Lviv efter att Ryssland tog över det största kärnkraftverket i landet och det rapporterades om strider och bränder i området.

Kriget i Ukraina

– Det finns ju andra kärnkraftverk i landet, ett ligger inte långt ifrån områden som Ryssland kontrollerar och den här invasionen ser ut att fortsätta, säger han.

Många har ändrat sig – vill lämna staden

Eftersom Putin har sagt att han vill ta hela Ukraina har många människor, som för bara några dagar sedan inte hade några planer på att lämna landet, nu tänkt om.

– En ung kvinna som jag pratade med sa att eftersom striderna bara eskalerar så ska hon och hennes mamma och systrar lämna landet, säger han.

Många är rädda för att kriget ska leda till en ny järnridå och för att gränsen mellan Ukraina och Polen ska stängas.

– De vill inte leva under ryskt styre och därför lämnar man. Jag har träffat många flyktingar i gränsområdet vid Polen, många har någonstans att ta sig och vill sätta sig i säkerhet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet