Eniga om humanitära korridorer

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Ukraina har enats om att stödja humanitära korridorer för att evakuera civila. Det uppger ryska och ukrainska förhandlare efter dagens samtal i Belarus, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Enligt Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president, har dock inte samtalen lett till det man hoppats på fullt ut.

”Tyvärr har Ukraina inte nått de resultat som behövs ännu. Det finns beslut endast kring organisationen av humanitära korridorer”, skriver Podoljak på Twitter.

Ukrainakrigets flyktingar

Samtalen kommer att fortskrida och den tredje samtalsrundan väntas äga rum i början av nästa vecka, uppger han, enligt AP.

”Bra idé – men stärker Putins bild”

Oskar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan, säger att det de humanitära korridorerna kan komma att fungera, men att de också kan verka till Putins fördel.

– I teorin är det en väldigt bra idé men det stärker också Putins bild av att förhindra ett folkmord mot det ukrainska folket och folket i östra Ukraina.

Skulle han kunna låta folk komma ut ur landet för att rättfärdiga fortsatta bombningar?

– Ja precis, han har också sagt åt civila att lämna städerna och att 'vi inte kan ansvara för vad som händer därefter'.

Ländernas delegationer träffades för en första runda samtal i måndags. Då meddelades inga överenskommelser annat än att samtalen skulle återupptas vid ett senare tillfälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet