USA:s president Joe Bidens son Hunter Biden. Foto: Carolyn Kaster/TT

Hunter Biden förklarar sig icke skyldig – går emot överenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen förhördes Hunter Biden, son till USA:s president Joe Biden, i en federal domstol i Delaware i ett mål om misstänkta skattebrott. Förhöret slutade, efter många svängningar, med att Biden förklarade sig icke skyldig – trots en tidigare överenskommelse med jutitiedepartementet.

Hunter Biden skulle enligt en överenskommelse med USA:s justitiedepartement i onsdagens förhör erkänna att han undvikit att lämna in sina inkomstdeklarationer under åren 2017 och 2018, samt att han olovligen innehaft ett vapen medan han brukade droger.

I gengäld rekommenderade de federala åklagarna en villkorlig dom för skattebrotten. Överenskommelsen innebar också att Hunter Biden skulle slippa åtalas för vapeninnehav.

Men onsdagens förhör tog flera oväntade vändningar. Först meddelade domaren att hon hade vissa bekymmer kring överenskommelsens språkval, och gav försvaret 30 dagar på sig att komma med en förklaring till varför överenskommelsen skulle accepteras, rapporterar TT.

Nu meddelar CNN att Hunter Biden förklarar sig icke skyldig.

”Sweetheart deal”

Hans advokat menar att Hunter Biden har betalat tillbaka hela sin skatteskuld. Enligt uppgifter till CNN ska det ha rört sig om totalt cirka två miljoner dollar.

Från republikanskt håll har många anklagat USA:s justitiedepartement för att ha gett Hunter Biden en så kallad ”sweetheart deal”, alltså att han kommit undan med ett mildare straff än vad han hade gjort om han inte var presidentson. Hunter Biden och hans uppförande har i flera år varit en het fråga i amerikansk politik. Bland annat har han utpekats för sitt akohol- och drogmissbruk, och har misstänkts av FBI för penningtvätt och bedrägeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.