Björn Ottosson, forskare på FOI, berättar varför innehållet på Hunter Bidens laptop är intressant och vad det kan leda till. Foto: Linda Hörnqvist, TT

Experten om uppgifterna i datorn från Hunter Biden

Uppdaterad
Publicerad

De känsliga uppgifterna i presidentsonen Hunter Bidens dator är inte bara mumma för politiska motståndare. De kan också ha inneburit julafton för underrättelsetjänster runtom i världen.

– Hunter Biden är en perfekt måltavla, säger Björn Ottosson, statsvetare och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

I Hunter Bidens dator fanns bilder och filmer där han använder droger och material av sexuell karaktär med kvinnor som kan misstänkas vara prostituerade. Dessutom finns hemliga affärsdokument och privata kontaktuppgifter till en rad högt uppsatta affärsmän och politiker, däribland till president Joe Biden.

– Om underrättelsetjänster kommit över bilderna kan de användas mot Hunter Biden i utpressningssyfte. Man kan  pressa honom att introducera människor för andra i olika sammanhang, säger Björn Ottosson, statsvetare och forskare vid FOI, som har fått ta del av delar av materialet.

Faktumet att komprometterande bilder redan har publicerats minskar samtidigt risken.

– Men de här uppgifterna kan absolut användas. Och Hunter Biden har missbruksproblem, trasiga relationer, inte hittat vägen i sitt liv så han är en perfekt måltavla.

SVT har sökt Hunter Biden som avböjt att svara på frågor.

”Ovärderlig resurs”

Hunter Biden utreds nu av FBI, enligt uppgift för misstänkt penningtvätt och bedrägeri. FBI fick tillgång till den aktuella datorn i december 2019. Björn Ottosson anser att det är FBI som utgör den största risken för Hunter Biden, och därmed också hans pappa Joe Biden.

– Att kunna rekonstruera var han varit är väldigt viktigt för att granska Hunter Bidens version av saker. I USA får man inte ljuga för FBI, så har han farit med osanning så kan han trilla dit på de sakerna.

Sedan datorn kom på villovägar har den spridits i kretsar nära den förre presidenten Donald Trump. Ottosson tror att innehållet i datorn inte kommer att påverka kommande valrörelser nämnvärt, men att det är självklart att de politiska motståndarna försöker sprida innehållet så mycket de kan.

– Framförallt är det Kina-spåret som är det viktigaste. Det kom nyligen en mätning som säger att den amerikanska opinionen är rekordnegativ till Kina och betraktar Kina som det allvarligaste hotet mot nationens säkerhet. Joe Biden är under hård press från Trumpfalangen och republikaner i stort och får inte framstå som mjuk mot Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.