Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är reparatören från Delaware som alla är nyfikna på. Foto: SVT

Mannen mitt i politiska snackisen i USA: ”Det har varit bra och dåligt, upp och ned”

Uppdaterad
Publicerad

På marken utanför ligger rester av ägg och en tomat. På dörren ett meddelande om att butiken endast tar emot bokade besök ”på grund av den ökade hotbilden mot min säkerhet”. SVT Nyheter fick en pratstund med den man som står i centrum för avslöjandet som president Trump hoppas ska leda till en valseger.

Datorreparatören John Paul Mac Isaac, 44, var den som lämnade över en dator som påstås ha tillhört Hunter Biden till FBI – men först gjorde en egen kopia på hårddisken, som han sedan gav till Rudy Giuliani, president Trumps personlige advokat. Sedan New York Post började publicera uppgifter ur hårddisken förra veckan har ingenting riktigt varit sig likt. 

– Det har varit bra och dåligt, upp och ned. Jag känner mig inte bekväm med att prata, jag är ledsen, säger han till SVT Nyheter.

”Känner mig inte bekväm”

I tidigare intervjuer har han sagt att han gjorde en kopia av hårddisken eftersom han var rädd för att råka illa ut eller till och med bli mördad, och han har antytt att han vände sig till just Rudy Giuliani för att han hoppades att han skulle kunna vara en sorts ”livvakt”. 

När SVT Nyheter träffar honom har Isaac blivit betydligt mindre pratsam. 

– Jag kan inte kommentera det just nu, svarar han på flera frågor. 

Varför inte? 

– Jag känner mig bara inte bekväm med det, säger han och lägger senare till att han blivit ombedd av sin advokat att låta bli att uttala sig.

Ändrar sitt svar

Mac Isaac har hittills inte velat uppge huruvida det var han som kontaktade FBI respektive Rudy Giuliani, eller om det var tvärt om, men har sagt i en intervju att han var frustrerad över riksrättsprocessen mot president Trump och att det fick honom att lämna över datorn till Rudy Giulianis advokat. 

På frågan om han står fast vid sina tidigare uttalanden säger han först ja, när SVT Nyheter frågar honom. Men en stund senare ändrar han sitt svar. 

– Inga kommentarer.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet