Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Avslöjandet republikanernas slagträ i valspurten

Affären är republikanernas slagträ i valspurten

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden kan ha träffat en ukrainsk affärsman – efter att hans son Hunter Biden ordnat mötet. Uppgifterna från New York Post har ånyo väckt frågetecken om den förre vicepresidenten och framförallt hans sons förehavanden i Ukraina. Trovärdigheten har ifrågasatts, men nu används det hela som ett tydligt politiskt slagträ under de sista skälvande veckorna innan presidentvalet.

Det är i en dator som påstås tillhöra Hunter Biden som tabloiden New York Post säger sig ha hittat en rad e-postmeddelanden, bilder och videor som är komprometterande framförallt för affärsmannen Hunter Biden. Bland annat har tidningen publicerat ett e-postmeddelande där en ukrainsk affärsman tackar Hunter Biden ”för att du bjöd in mig till DC och gav mig en möjlighet att träffa din far och tillbringa lite tid tillsammans”. Biden-kampanjen nekar till att något sådant möte någonsin har funnits i Bidens officiella kalender.

Uppgifterna har fått president Trump och hans valkampanj att upprepade gånger kalla Joe Biden för korrupt. De har också upprepat ett tidigare mantra – att Joe Biden skulle ha spenderat skattepengar för att pressa Ukraina att rädda ett företag som Bidens son suttit i styrelsen för undan eventuella korruptionsutredningar. Detta trots att påståendet har motbevisats upprepade gånger och att en utredning ledd av republikaner i senaten kommit fram till att Joe Biden inte gjort några formella fel.

”Bett mig att inte prata om det”

SVT Nyheter har inte självständigt kunnat verifiera materialet, men New York Post fick materialet från president Trumps personlige advokat som i sin tur fick materialet från en datorreparatör där Hunter Biden ska ha lämnat sin dator i april 2019.

SVT Nyheter har träffat datorreparatören John Paul Mac Isaac, som i intervjuer sagt att han inte vet säkert om det faktiskt var Hunter Biden. Han svarar först att han står fast vid alla kommentarer han gjort i tidigare intervjuer men ändrar sig sedan. 

– Min advokat har bett mig att inte prata om det här överhuvudtaget. Jag är ledsen, säger han till SVT Nyheter.  

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att republikanernas fokus på uppgifterna – framför att diskutera andra politiska sakfrågor som pandemin – är naturlig. Hör ett längre resonemang i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet