Anklagas för att hjälpa Biden – nu kallas sociala medier-jättarna till senaten

Uppdaterad
Publicerad

Facebook och Twitter har stoppat länkar till en artikel som uppges avslöja korrupta affärer som demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans son har gjort i Ukraina.

Nu vill republikaner i senatens justitieutskott förhöra cheferna Mark Zuckerberg och Jack Dorsey – som anklagas för att hjälpa Bidens presidentvalskampanj.

Trumps kampanj anser att mejlen som ska ha hittats i vad som påstås vara Hunter Bidens gamla dator är bevis för att hans far Joe Biden har ”ljugit för det amerikanska folket”.

Tidningen New York Post uppger att de har tagit del av information från datorn som Hunter Biden enligt dem har lämnat in på en reparationsverkstad. I den ska det finnas information om att Joe Biden var inblandad i sonens affären. Men den före detta vicepresidenten och demokratiske presidentkandidaten har upprepade gånger förnekat att han varit inblandad.

Enligt New York Post avslöjar mejl i datorn att sonen Hunter Biden har presenterat en ukrainsk affärsman för sin far. Men Joe Biden-kampanjen förnekar att han träffade affärsmannen, vilket gör att Twitter och Facebook ifrågasätter sanningshalten i de uppgifter som kommer fram i tidningen. I amerikanska medier figurerar också uppgifter om att bakgrunden kan vara en rysk desinformationskampanj.

– Det här är en del i vår standardprocess för att minska spridningen av felaktig information, säger Facebooks talesperson Andy Stone.

Anklagas för att hjälpa Biden

Både Facebook och Twitter blockerade artikeln, som inte gick att dela på plattformarna. Det har nu fått republikaner i senatens justitieutskott att agera kraftigt. De vill att både Mark Zuckerberg, grundare för Facebook, och Twitterchefen Jack Dorsey ska kallas till förhör i senaten, rapporterar CNBC. En omröstning om detta kommer att genomföras nästa vecka.

New York Post anklagar Facebook och Twitter för att hjälpa Biden att vinna valet.

Twitterchefen Jack Dorsey kommenterade händelsen på onsdagen.

”Vår kommunikation kring hur vi har hanterat New York Posts artikel var inte bra. Att blockera URL-delningar via tweet eller direktmeddelande utan kontexten kring varför vi gjorde det: oacceptabelt”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.