Valinlägg som Facebook tidigare tagit bort. Foto: Jon Elswick/AP/TT

Facebook och Twitter raderar konton – kopplas till påverkansoperation av ryska staten

Uppdaterad
Publicerad

Facebook och Twitter stänger konton som de anser är del av en rysk påverkanskampanj inför amerikanska presidentvalet i november. Kampanjen uppges ha kopplingar till Internet Research Agency i Sankt Petersburg, vilken pekades ut som en rysk trollfabrik när Donald Trump valdes till president 2016.

Redan i januari 2017, veckorna innan Donald Trump tillträdde som USA:s president, pekade amerikansk underrättelsetjänst ut Internet Research Agency (IRA) i Sankt Petersburg, som en så kallad trollfabrik, med tydlig koppling till ryska staten och president Vladimir Putin.

I den då delvis offentliggjorda rapporten hävdade de att Putin beordrat en påverkansoperation inför presidentvalet 2016 då Donald Trump blev president.

Men det var inte första gången IRA uppmärksammades. Redan våren 2015 talade före detta anställda vid trollfabriken ut i bland annat Moscow Times.

Sedan dess har flera utredningar genomförts av amerikanska myndigheter och sociala medier-företag då de varnat för ryska påverkanskampanjer. 

FBI tipsade Facebook

På tisdagen varnade Facebook på nytt för att de ”hittade kopplingar till individer som associeras med tidigare aktivitet av den ryska Internet Research Agency’”.

Twitter drar en liknande slutsats. Därför stänger båda ner ett antal konton, uppger den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Facebook har agerat efter tips av FBI, uppger Facebook som menar att kontona stängdes av innan de blev för stora.

– Jag vill att folk ska veta att ryska aktörer fortfarande försöker, och deras metoder utvecklas, men jag vill inte att folk ska tro att detta var en stor, framgångsrik kampanj, säger Nathaniel Gleicher, chef för policyfrågor om cybersäkerhet vid Facebook.

Lockade vänsterväljare

Den ryska kampanjen ska ha utgett sig för att vara en oberoende nyhetssajt som inriktade sig på ”vänsterväljare” i USA och Storbritannien. Den ska delvis ha varit inriktad mot presidentvalet i november 2020 och de pågående rasmotsättningarna i USA.

Sajten ska ha rekryterat frilansjournalister som skriver om inrikespolitik och ha styrt 13 Facebookkonton och några webbsidor.

Kontona skapades i maj och stängdes av på måndagen eftersom de använde påhittade identiteter och annat “samordnat icke-autentiskt beteende” uppger Facebook.

Senaten varnade

För bara drygt två veckor sedan varnade amerikanska senatens underrättelseutskott för rysk inblandning i det kommande presidentvalet.

Det är inte första gången Facebook meddelar att de agerat mot IRA. I april 2018 sa Facebook att de tagit bort ett stort antal Facebook- och Instagramkonton samt Facebooksidor som ska ha styrts  av IRA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet