Foto: TT

Facebook blockerar konton inför valen i USA: ”Verkar vara på franska eller ryska”

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier-bolaget Facebook uppger att man har identifierat och blockerat 30 konton på Facebook-plattformen och 85 Instagram-konton. ”De ser ut att vara på språken franska eller ryska” skriver företaget på sin blogg och säger att man gör det som en del av företagets insatser för att motverka påverkanskampanjer under valrörelser.

Facebook väljer att gå ut med uppgifterna i ett blogginlägg. Som en del i bolagets ”ansträngningar för att motverka störande påverkan valrörelser” på Facebook, har man löpande kontakt olika polismyndigheter, experter och andra företag världen över.

Nu skriver bolaget att man kontaktrades av amerikanska myndigheter under söndagen, med anledning av ”aktiviteter som tros kan vara kopplade till utländska individer”. Det handlar om cirka 30 misstänkta Facebook-konton och 85 Instagram-konton.

Mellanårsval i USA 2018

”Vissa fokuserade på kändisar”

”Nästan samtliga Facebook-sidor kopplade till dessa konton ser ut att vara på språken franska eller ryska, medan Instagram-kontona mestadels verkar ha varit på engelska. Vissa fokuserade på kändisar, andra på politiisk debatt.

Facebook skriver vidare att man inte tänker lämna någon mer detaljerad analys kring händelsen i nuläget. Att man ändå väljer att gå ut med det just nu handlar om att de amerikanska mellanårsvalen bara är en dag bort.

”Vi vill låta folk få kännedom om de åtgärder vi vidtar och de fakta som vi har i dag”, bloggar bolaget och tillägger:

”När vi vet mer, även om dessa kontor har kopplingar Internet Research Agency (välkänd rysk internettrollfabrik i Sankt Petersburg), kommer vi att uppdatera detta inlägg”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet