Rösterna i Floridavalet räknas manuellt

Uppdaterad
Publicerad

Det oerhört jämna senatsvalet i Florida verkar vara på väg mot manuell räkning. Efter den elektroniska omräkningen skiljer bara 12 600 röster, eller 0,15 procent, mellan ledande republikanen Rick Scott och den sittande demokratiske senatorn Bill Nelson.

Enligt delstatens lagar är marginalen så liten att röster som inte godtagits av röstningsmaskinerna måste granskas manuellt. Om det visar sig att den röstandes avsikter kan utläsas av röstsedeln ska den räknas.

Tidigare meddelande Bill Nelsons kampanj att den stämmer valmyndigheten i delstaten med krav på handräkning av rösterna i Palm Beach County. Detta efter upprepat krångel med maskinerna som räknar röster i Palm Beach, ett område med många demokratiska väljare.

Ingen omräkning i guvernörsvalet

Även i guvernörsvalet var det mycket jämnt, med en knapp ledning för republikanen Ron DeSantis före demokraten Andrew Gillum.

Under torsdagseftermiddagen lokal tid rapporterar flera amerikanska medier att Ron DeSaintis till slut står som segrare. Det efter en maskinell omräkning av rösterna bara kunde visa att DeSantis endast tappar en röst till Gillum, vilket inte anses vara tillräcklig för att göra ytterligare en omräkning manuellt, rapporterar Bloomberg.

Krånglet med strejkande maskiner och omräkning väcker minne till liv av presidentvalet år 2000 när USA:s högsta domstol stoppade en pågående omräkning i Florida och skickade George W Bush till Vita huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet