En väljare i Des Moines, Iowa. Foto: Joshua Lott/TT

Väljarna röstade bort moderata republikaner

Uppdaterad
Publicerad
Moderata republikanska väljare har vänt partiet ryggen och lagt sin röst på demokraterna i de amerikanska mellanårsvalen.
– Många har varit tveksamma till Trumps sätt att tala om till exempel kvinnor och migration, säger professor Dag Blanck.

Republikanerna förlorade representanthuset i det amerikanska mellanårsvalet, men de republikaner som fått sitta kvar är de som politiskt står president Trump nära. Väljarna har röstat bort republikaner som lutat mer mot mitten.

– De moderata republikanerna har ersatts av demokrater, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Anledningen är amerikaner i välbärgade förorter, som har tänkt om kring Donald Trumps politik.

– Många republikaner bland förortsväljarna har kanske varit positivt inställda till presidentens ekonomiska politik, men tveksamma till hans sätt att tala om till exempel kvinnor och migration. För dem har det inte varit så svårt att ta steget över till demokraterna, säger Dag Blanck.

”En folkomröstning om honom”

Trots de republikanska förlusterna kommer Donald Trump alltså att behålla stödet för sin politik i representanthuset, dock utan en majoritet.

– De kvarvarande republikanerna kommer att fortsätta försöka driva igenom Donald Trumps politik, men deras möjligheter att göra det har minskat betydligt.

Dag Blanck tror inte att Donald Trump kommer att få skulden för de republikanska förlusterna, delvis för att partiet behållit kontrollen över senaten, trots att de förluster man gjorde troligen beror på Trumps politik och retorik.

– På ett sätt har det här varit en folkomröstning om honom, säger Dag Blanck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet