Förutom att välja representanter till representanthuset och senaten röstade amerikanerna i över 150 folkomröstningar. Foto: Rogelio V. Solis/TT

Här är lagarna USA röstade igenom under mellanårsvalen

Uppdaterad
Publicerad

Nej till statligt stöd vid abort, men ja till marijuana och de tio budorden på offentlig plats. Det är resultatet av några av de omröstningar amerikaner fick ta ställning till på delstatsnivå, när landet röstade i mellanårsvalen.

Rösträtt för brottslingar

I Florida kommer 1,5 miljoner dömda brottslingar att återfå sin rösträtt automatiskt efter att ha avtjänat sitt straff. Det gäller inte personer dömda för mord eller sexbrott.

Florida har varit en av bara fyra delstater som permanent fråntagit brottsdömda rätten att rösta.

De tio budorden

I Alabama sa 71 procent av väljarna ja till att ändra delstatslagen för att tillåta att bibelns tio budord sätts upp på offentliga byggnader.

Marijuana

Michigan legaliserade marijuana, medan Missouri röstade ja till marijuana för medicinskt bruk. North Dakota sa däremot nej till mer tillåtande regler.

Mensskydd

Nevada röstade för att ta bort skatt på mensskydd.

Abort

59 procent av väljarna i Alabama sa ja till att skydda ”ofödda barns rättigheter”.

West Virginia ska göra det svårare att få ersättning från det statliga sjukvårdsprogrammet Medicaid vid aborter. Det ska nu bara gälla i fall av livshotande tillstånd, våldtäkt eller incest.

Rättigheter för transpersoner

Massachusetts röstade nej till ett förslag som skulle ha upphävt en lag som skyddar transsexuella på offentliga platser.

Rösträtt

Maryland kommer att göra livet lättare för väljarna i delstaten genom att tillåta registrering för röstning fram till valdagen. Michigan går ett steg längre och kommer att registrera väljare automatiskt när de tar ut nytt eller förnyar sitt körkort – om de inte aktivt väljer bort att registreras.

North Carolina och Arkansas försvårar för väljarna vid val. Där kommer man från och med nu vara tvungen att ha med sig ett foto-id när man röstar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet