• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats iUpplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nancy Pelosi lär bli ny talman i representanthuset efter nattens valresultat. Foto: Jacquelyn Martin/APVisa alla (4)
Visa alla (4)

Klart: Trump förlorar representanthuset

Uppdaterad
Publicerad
Demokraterna får en majoritet i representanthuset och Republikanerna behåller makten i senaten. För president Trump kommer det nu att bli svårare att driva igenom lagar.

De sista rösterna i de amerikanska mellanårsvalen räknas fortfarande, men på onsdag morgon svensk tid stod det klart att Republikanerna kommer att få en majoritet i senaten och Demokraterna i representanthuset. Det är första gången på åtta år som Demokraterna styr representanthuset.

Att Republikanerna har senaten och Demokraterna representanthuset innebär att USA nu går mot en framtid där nya lagar blir svårare att få igenom.

Stolarna i representanthuset som Demokraterna tar över från Republikanerna finns bland annat i delstaterna Colorado, Minnesota, Pennsylvania, Florida, Virginia, New York, New Jersey, Illinois och Kansas.

I valet väljs samtliga 435 ledamöter i representanthuset, liksom 35 av senatorerna. Vid sidan av kongressvalen väljer 36 av USA:s 50 delstater samt tre territorier guvernörer.

Republikanerna i majoritet i senaten

Republikanerna utökar sin ledning i senaten, visar flera amerikanska mediers prognoser.

Texassenatorn Ted Cruz och tidigare utmanaren till Trump som presidentkandidat 2016 ser ut att ha vunnit mot uppstickaren, Demokraten Beto O'Rourke, och behåller sin plats i senaten.

Även Vermontsenatorn Bernie Sanders får sitta kvar i senaten. Sanders blev känd för många som politikern som tog upp men till slut förlorade kampen mot Hillary Clinton under Demokraternas val av kandidat till presidentvalet 2016.

Demokraterna ser i nuläget ut att ha tagit över tre nya guvenörsposter från Republikanerna; i Illinois, Kansas och Michigan.

I Colorado behåller Demokraterna guvenörsposten. Men ett stycke historia skrivs samtidigt. Vinnaren i Colorado, Jared Polis, ser ut att bli den första öppet homosexuella guvenören hittills i USA.

Ödesval för Trump

Det hela har beskrivits som ett ödesval för president Donald Trump – trots att han själv inte står på en enda valsedel.

Det är det första nationella valet sedan den kontroversielle presidenten tillträdde, och ses därför också som en försmak om vartåt landet rör sig inför presidentvalet 2020.

Sent under kvällen lokal tid twittrade president Trump ett tack till väljarna.

”Oerhörd seger i natt. Tack alla”, skrev han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet