Ilhan Omar omfamnas av sin svärmor under nattens firande. Hon tar nu plats i representanthuset som första muslimska kvinna, tillsammans med Rashida Tlaib. Foto: Eric Miller/ReutersVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mellanårsvalet historiskt för flera minoritetsgrupper

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin har USA en homosexuell man som guvernör, och kvinnor som tillhör USA:s ursprungsbefolkning eller är muslimer i representanthuset. Mellanårsvalet har varit historiskt för kvinnor och flera minoritetsgrupper.

Demokraterna Sharice Davids och Deb Haaland är de första kvinnorna som tillhör USA:s ursprungsbefolkning att väljas till det amerikanska representathuset.

Haaland har sagt att hon kommer att prioritera klimatet i sin politik. Hon förespråkar också avgiftsfri utbildning.

Sharice Davids, en jurist som är uppvuxen med en ensamstående mamma och var den första i sin familj att skaffa sig en akademisk utbildning menar att historier som hennes inte är ovanliga i USA.

– Men det som har varit ovanligt, fram till nu, är att dessa röster och historier och erfarenheter återspeglas i kongressen och senaten, säger Davids, enligt nyhetsbyrån AP.

Tillsammans med partikollegorna Jared Polis, Rashida Tlaib och Ilhan Omar har de skrivit historia under årets mellanårsval i USA.

Första muslimska kvinnorna

Polis blir den första öppet homosexuella mannen att bli vald till guvernör i landet. Tlaib och Omar är de första muslimska kvinnorna i representanthuset. Sedan tidigare sitter två muslimska män i representanthuset, demokraterna Keith Ellison och André Carson.

Rashida Tlaib är född i Detroit och är dotter till palestinska invandrare. Hon hade ingen republikansk motståndare i kampen om platsen i representanthuset i Michigandistriktet. Ilhan Omar från Minnesota kom till USA från Somalia som 12-åring och har under sin kampanj uttalat sig positivt om det offentliga sjukförsäkringssystemet Medicare och drivit på för avgiftsfri universitetsutbildning.

Dessutom har USA fått rekordunga politiker i representanthuset. Alexandria Ocasio-Cortez från New York är nyss fyllda 29 år.

Historia har skrivits även på delstatsnivå. I flera delstater har kvinnor valts för första gången till representanthuset eller till guvernörsposten.

Rekordmånga kvinnor och personer som tillhör ursprungsbefolkningen har ställt upp i valet i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet