USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Trump utropade sig själv till segrare i USA:s mellanårsval

Uppdaterad
Publicerad
Resultatet för mellanårsvalet i USA är färdigräknat: Demokraterna tar makten i representanthuset och Republikanerna behåller makten i senaten. USA:s president Donald Trump utropade i en tweet sig själv som vinnare, trots att han nu kommer få allt svårare att driva igenom sin politik.

Mellanårsvalet i USA är det första nationella valet sedan USA:s president Donald Trump vann presidentvalet 2016, och har beskrivits som ett ödesval då det kan peka på i vilken riktning landet rör sig inför presidentvalet 2020.

Demokraterna tog för första gången på åtta år makten över representanthuset, samtidigt som Republikanerna behåller makten i senaten.

Twittrade sitt tack till väljarna

Resultatet innebär att Donald Trump från och med nu kommer få allt svårare att driva igenom sin politik, hade Republikanerna behållit makten i båda kamrarna hade han haft betydligt mer att säga till om. Sent på tisdagskvällen utropade Trump sin seger och tackade sina väljare på Twitter.

I Indiana tog Republikanerna och affärsmannen och den tidigare presidentaspiranten Mike Braun, som Donald Trump har gett sitt stöd, hem en viktig seger. I samband med att segern stod klar uttryckte Braun i en tweet sin glädje och förväntan inför sitt fortsatta uppdrag.

I valet väljs samtliga 435 ledamöter i representanthuset, liksom 35 av senatorerna. Vid sidan av kongressvalen väljer 36 av USA:s 50 delstater samt tre territorier guvernörer.

Demokraterna har tagit över guvernörsposten från Republikanerna i Illinois, i och med segern för demokraten JB Pritzker. Den fram till nu sittande republikanen Bruce Rauner erkände sig besegrad i en tweet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet