Foto: TT

Facebook stänger konton med koppling till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Facebook har stängt drygt 270 sidor och konton som uppges kontrolleras av en rysk organisation som kallar sig Internet Research Agency (IRA). Kontona stängs för att förhindra att organisationen stör val runt om i världen, meddelar Facebooks vd Mark Zuckerberg.

På tisdagen tog den sociala mediejätten bort 70 Facebook- och 65 Instagramkonton samt 138 Facebooksidor som kontrolleras av organisationen Internet Research Agency (IRA) som är baserad i Ryssland, enligt Facebook.

Majoriteten av de stängda kontona – 95 procent – var på ryska och riktade till befolkningen i Ryssland, men även till rysktalande runt om i världen och närliggande länder som Azerbajdzjan, Uzbekistan och Ukraina, skriver Facebook.

”Lura och manipulera”

IRA har flera gånger använt ”komplexa nätverk av icke autentiska konton för att lura och manipulera människor som använder Facebook, inklusive före, under och efter presidentvalet 2016.  Det är därför vi inte vill ha dem på Facebook.”, skriver företaget.

Facebook tog bort den senaste uppsättningen av sidor och konton enbart för att de kontrollerades av IRA – inte på grund av innehållet som de delat, uppger Facebook.

”Stör utländska val”

På tisdagen skrev även grundaren och vd:n Mark Zuckerberg att åtgärden är gjord för att förhindra att IRA stör utländska val.

Inför de franska presidentvalen 2017 uppges Facebook ha stängt 30 000 falska konton och att man samarbetat med tyska myndigheter före tyska valet 2017.

Zuckerberg skriver att Facebook har 15 000 personer som  arbetar med säkerhet och granskning av innehåll och att antalet kommer stiga till mer än 20 000 personer före årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.