Foto: TT

Mark Zuckerberg bryter tystnaden angående dataskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Facebook kommer att vidta nya åtgärder för att skydda sina användares personliga information. Appar som haft tillgång till stora datamängder ska granskas hårdare och utvecklare som använt data felaktigt ska stängas av.
Det beskedet ger Facebooks grundare Mark Zuckerberg i ett första uttalande efter Cambridge Analytica-skandalen.

”Vi har ansvar att skydda din data, och om vi inte gör det förtjänar vi inte att tjäna er. Vi har gjort misstag och det finns mer att göra”, skriver Zuckerberg i uttalandet på Facebook.

”Jag grundade Facebook och är till syvende och sist ansvarig vad som händer på vår plattform”.

Det kritiserade företaget Cambridge Analytica anklagas för att ha samlat personlig information om 50 miljoner Facebook-användare, och använt informationen för att hjälpa Donald Trump vinna valet 2016.

Mark Zuckerberg beskriver i sitt långa inlägg vad som hänt sedan 2013, när Aleksandr Kogan skapade en app som laddades ner av cirka 300 000 personer och som delade data inte bara från dessa personer utan även från ”en del av deras vänner”.

”Kogans app blev bannlyst”

2015 fick Facebook veta att Kogan hade delat data från sin app med Cambridge Analytica.

”Hans app blev omedelbart bannlyst från vår plattform”, skriver Zuckerberg.

Enligt Zuckerberg krävde Facebook att Kogan och Cambridge Analytica formellt skulle bekräfta att de hade tagit bort all data som de fått på oriktigt sätt. Men fast Facebook fått en sådan bekräftelse, fick de förra veckan veta från The Guardian, New York Times och Channel 4 News att all data kanske inte hade raderats.

”Det finns mer att göra”

Trots att Facebook redan 2014 vidtagit åtgärder för att förhindra illvilliga aktörer att komma åt människors information, så finns det mer att göra, skriver Zuckerberg vidare.

Först ska Facebook undersöka alla appar som haft tillgång till stora mängder information före 2014. Alla utvecklare som inte går med på en noggrann granskning ska stängas av.

Utvecklare som missbrukat personlig information från Facebook-användare ska stängas av och alla som berörts av deras appar ska informeras.

Hårdare restriktioner för appar

Dessutom, skriver Mark Zuckerberg, kommer Facebook att bli ännu mer restriktiva när det gäller vilka data som apputvecklare ska få tillgång till.

Exempelvis ska apparna inte längre få tillgång till information från användare om dessa inte använt appen på tre månader. Och den information som användaren delar med appen när man börjar använda den ska reduceras till enbart personens namn, profilbild och epostadress.

Utvecklarna måste få tillstånd innan de kan be om tillgång till någons inlägg eller andra personliga data, skriver Mark Zuckerberg, och tillägger att fler förändringar kommer.

Kontrollverktyg högst upp i nyhetsflödet

Han skriver också att ”vi vill vara säkra på att du förstår vilka appar som du har gett tillstånd att komma åt din information”.

Därför ska alla Facebook-användare under nästa månad få ett verktyg högst upp i sitt nyhetsflöde, som ska visa vilka appar man har använt och en enkel metod att ta bort dessa appars tillgång till ens personliga information.

”Det här verktyget finns redan i dina inställningar, men nu ska vi placera det högst upp i nyhetsflödet för att vara säkra på att alla ser det”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet