När man gör ett test godkänner man användarvillkoren, där det i det finstilta preciseras att ens uppgifter kan komma att användas för att delas vidare med andra företag. Foto: TT/Facebook

Så rensar du bland apparna som samlar personlig information om dig

Uppdaterad
Publicerad

Testerna på Facebook är oerhört populära. Men bakom testerna står företag som vill samla in data om användarna och sälja vidare. Så här gör du för att ta bort dem.

De flesta av Facebooks tester kan verka harmlösa. Du kanske bara vill veta vilken kändis du är lik, hur du skulle se ut om du hade ett annat kön eller vilken färg din själ har?

Men bakom dem står företag som avslöjats med att sälja vidare användarnas personliga information för att bland annat påverka presidentvalskampanjen i USA.

Cambridge Analytica och Facebook

Ger bort kontrollen

När man gör ett test godkänner man användarvillkoren, där det i det finstilta preciseras att ens uppgifter kan komma att användas för att delas vidare med andra företag. Dessutom ger man ofta testföretaget tillåtelse att dela saker på ens profil och ger därmed bort en del av kontrollen till företaget.

De flesta testföretags applikationer ligger sedan kvar om man inte aktivt tar bort dem och samlar in data om användaren. För att ta bort applikationerna, klicka på ”Inställningar” i rullmenyn uppe i högra hörnet på Facebook.

Klicka sedan på ”Appar”, för muspekaren över de appar du vill radera och klicka på ”Ta bort”.

Neka Facebook att dela

Passa även på att gå in och kontrollera vilken information du delar med dig av, det kan vara mer än du tror. Det finns även ett alternativ för att helt neka Facebook att dela med sig av information till applikationer. Då klickar du på ”Appar” och sedan på ”Redigera” under ”Appar, webbplatser och plugins”.

Då kommer alla appar som du loggat in på via Facebook att tas bort. Loggar du in på andra ställen med hjälp av din Facebookprofil kommer detta alltså inte att vara möjligt längre.

Foto: Facebook

Du kan även klicka i vad du vill dela med dig av till appar som andra använder. Klicka ur de boxar som du inte vill dela med dig av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet