Foto: TT

Facebook loggar samtal och sms

Uppdaterad
Publicerad

Många användare som synat den data som Facebook har om dem förvånas över uppgifterna. Bland annat handlar det om kontakter i telefonen, samt loggar av samtal och sms, skriver The Guardian.

Efter Cambridge analytica-skandalen så fortsätter användare att försöka ta bort sina Facebook-konton. I samband med det så erbjuds användarna också att få en kopia på den information som Facebook har om dem, och innehållet i dokumentet har fått många att häpna.

Flera användare vittnar nu om att Facebook lagrat en stor mängd data om dem, bland annat sms, samtal och kontaktlistan i telefonen, skriver brittiska The Guardian.

Cambridge Analytica och Facebook
Foto: Skärmdump, Twitter

Facebook: Är frivilligt

Facebook säger i ett uttalande att användarna gett sitt medgivande att dela sina kontakter. Den första gången du loggar in på Facebook-appen i mobilen så frågar Facebook om du vill dela dina kontakter med appen.

”Att ladda upp sina kontakter är frivilligt. Man får uttryckligen frågan om man vill dela sina kontakter från telefonen – det förklaras i appen när du startar den”, skriver en talesperson i uttalandet.

Avslöjande skakar Facebook

Enligt Facebook används informationen för en rad olika saker. Bland annat att göra det enklare för användare att hitta sina vänner samt för att appen ska kunna prioritera vilket innehåll som ska visas för olika användare.

I veckan avslöjades hur marknadsföringsföretaget Cambridge analytica, med hjälp av Facebook, fått tillgång till personlig information om cirka 50 miljoner användare. Uppgifter som sedan ska ha sålts till president Donald Trumps valkampanj 2016. Sedan dess har rörelsen #deletefacebook växt fram, där användare protesterar mot Facebooks hantering av sina användares data.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet