Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: Mark Lennihan/AP

Facebook stoppar politiska annonser före USA-valet

Uppdaterad
Publicerad

Facebook kommer att stoppa politiska annonser från att visas veckan före presidentvalet i USA i november. Det beskedet gick den sociala plattformen ut med under torsdagen.

Hittills har Facebooks grundare Mark Zuckerberg stått fast vid att tillåta politiska annonser på Facebook och Instagram, även om politiska kandidater använder dessa annonser för att ljuga eller sprida felinformation.

Men på torsdagen meddelade han och Facebook att man veckan före valet kommer att stoppa alla politiska annonser veckan innan valet äger rum i början av november.

Presidentvalet i USA 2020

Kan ta bort inlägg

Facebook skriver också att de kommer ta bort inlägg som försöker avskräcka folk från att rösta i valet, till exempel om man postar inlägg att man får covid-19 om man går och röstar.

Efter röstandet kommer Facebook att stoppa båda kandidaterna från att felaktigt påstå att de vunnit valet genom att omdirigera användare till det korrekta resultatet.

“Jag tror att vår demokrati är tillräckligt stark för att klara denna utmaning och leverera ett fritt och rättvist val – även om det tar tid för varje röst att räknas”, skriver Zuckerberg i ett Facebook-inlägg ch skriver vidare:

”Vår nation är så splittrad”

”Jag är också orolig att vår nation är så splittrad att valresultaten kan ta dagar eller till och med veckor att slutföras, så det kan finnas en ökad risk för oro i hela landet”, skriver han.

Andra sociala medier som exempelvis Twitter har redan sedan tidigare förbjudit politiska annonser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet