Hunter Biden. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Hunter Bidens skatteaffärer utreds

Uppdaterad
Publicerad

USA:s blivande president Joe Bidens son Hunter Biden utreds av myndigheterna med anledning av sina skattedeklarationer. Enligt uppgift ska utredningens fokus ligga på hans affärer i Kina.

Uppgifterna om utredningen kommer från Hunter Biden själv.

”Jag tar det här på största allvar, men jag är övertygad om att en professionell och objektiv granskning av ärendet kommer att visa att jag har hanterat mina affärer på ett lämpligt sätt och i enighet med lagen”, säger han i ett uttalande.

Det här är inte första gången som 50-årige Hunter Bidens ekonomiska förehavanden hamnar i blickfånget. Våren 2014 fick han, till synes utan uppenbara kvalifikationer, ett välbetalt uppdrag som styrelseledamot i Ukrainas största privata gasbolag, Burisma, där han satt fram till 2019.

Kina i fokus

Under samma period gjorde han även affärer i Kina. Och enligt källor till bland annat CNN är det just Bidens verksamhet i Kina som är fokus för utredningen. Enligt uppgiftslämnarna undersöker man bland annat om Hunter Biden brutit mot de särskilda skatte- och pengatvättslagar som gäller för affärer med andra länder.

Hunter Biden har tidigare anklagats av vissa för att han ska ha använt sin far, som var vicepresident 2008-2016, för att främja sina egna och familjen Bidens privata intressen, något som båda två förnekar. I nuläget finns det inga konkreta bevis som tyder på korruption.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.