Så har Bidens son blivit ett slagträ inför presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska presidentkandidaten Joe Bidens son, Hunter Biden, är återigen i hetluften efter att tabloidtidningen New York Post gått ut med nya uppgifter om hans Ukrainakopplingar. Enligt tidningen ska Hunter Biden ha arrangerat ett möte mellan en ukrainsk affärsman och sin far.

– Frågan är vad det betyder i valkampanjen?, säger SVT:s reporter Fouad Youcefi.

Med mindre än två veckor kvar till det amerikanska presidentvalet har fokus återigen hamnat på Joe Bidens son Hunter Bidens affärer i Ukraina. New York Post har publicerat ett mejl från 2015 där en ukrainsk affärsman tackar Hunter Biden för att ha ordnat ett möte med Joe Biden.

Joe Biden har tidigare anklagats för att ha pressat Ukraina att byta ut en statsåklagare som utredde ett företag sonen arbetade för mellan 2014 och 2019. Joe Biden var då vicepresident.

Joe Biden har förnekat att han haft något med sonens affärer i Ukraina att göra och New York Post lägger inte fram några bevis för att mötet faktiskt ägt rum.

Uppgifterna kommer från Giuliani

Uppgifternas ursprung har dessutom ifrågasatts. De kommer från en kopia av en hårddisk som ska ha tillhört Hunter Biden och hamnat hos New Yorks tidigare borgmästare och Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Giuliani i sin tur överlämnade dem till New York Post.

Den äldre Bidens omvalskampanj har anklagat publiceringen för att vara en del av Rysslands påverkanskampanj mot det amerikanska presidentvalet, men har heller inte förnekat att mejlet är äkta.

– Det var Donald Trumps personliga advokat Rudy Giuliani som delade med sig av datorn till New York Post och därför ifrågasattes det. Det har också spekulerats i om det kan röra sig om en rysk påverkanskampanj. Man kan nog tro på många av de här uppgifterna, frågan är vad betyder det. Hur viktiga är de? säger Fouad Youcefi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet