Foto: TT

Hur ska man tänka kring bostadsmarknaden?

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt svårare att sälja nyproduktion och det senaste halvåret har försäljningen stannat av. Något som gör att det har byggts upp ett stort överskott av bostadsrätter vilket i sin tur pressar priserna. Innebär det att det är fyndläge? SVT har pratat med tre experter.

Daniel Jansson, försäljningschef för nyproduktion, Svensk fastighetsförmedling

Är det ett bra läge att köpa en nyproducerad bostadsrätt just nu?

– I och med att det just nu finns många bostäder till lägre priser så är det det. Framförallt eftersom många inte riktigt förstått att det är läge att köpa nu. Men man ska fortfarande köpa något man verkligen vill bo i.

Skulle du säga att man till och med kan fynda?

– Det är svårt att prata om fynd när det gäller bostäder, huruvida det är det vet man först när man säljer. Det vi kan säga är att man har sänkt priserna, det finns fler bostäder att välja på och producenterna är tvingade att bygga bättre projekt för att locka köparna och det är ju sammantaget positivt för konsumenterna. 

Är det vi ser i dag effekten av att byggföretagen satsat på för dyra lägenheter?

– Att det tar längre tid att hitta köpare i dag tror jag till viss del beror på att det är för få som som byggt enklare och billigare bostäder. Om några år tror jag att vi kommer ha en betydligt mer diversifierad marknad, med fler projekt som är inriktade på den mer köpsvaga gruppen.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Är det ett bra läge att köpa en nyproducerad bostadsrätt just nu?

– Eftersom utbudet är såpass stort är det bra att köpa nu. Men man ska hitta en bostad som man kan se sig bo i ett längre tag och har råd med. Man ska däremot inte gå in med tanken att man ska sälja snart och tjäna pengar på det för den marknaden finns inte riktigt längre.

Vad bör man tänka på som konsument?

I och med att det finns så mycket att välja på ska man passa på att känna efter i olika projekt. Man ska också ta reda på vad som planeras i övrigt i området. Ekonomiskt är det bra att hålla koll på var du hamnar i belåningsgrad, hamnar du exempelvis över 70 procent får du amortera 2 procent. Då är det kanske bättre att börja med en mindre lägenhet. Det är även viktigt att titta på föreningens ekonomiska plan och där kan man ta hjälp av banken, men också mäklare eller någon närstående som är mer insatt.

Det är ju fortfarande stora summor det rör sig om...Är det verkligen läge att som exempelvis ung gå in i ett sådant här köp?

-  Det är alltid bra, framför allt som ung, att ha utrymme att göra annat än att bara bo och därför ska man aldrig maxa belåningen. Sen räknar vi med att man ska klara en högre ränta än idag när man ansöker om lån. Tittar man på en för dyr bostad då får man inte lån, så där får man ju lite hjälp.

Christina Gustafsson, forskare vid institutionen för fastigheter och byggnader vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Är det ett bra läge att köpa en nyproducerad bostadsrätt just nu?

– Det är helt klart så att priserna har gått ner och då är det ju bättre att gå in nu än för något år sedan. Men framtiden är det svårt att sia om och därför ska man inte köpa för att sälja för det är inte säkert att du får tillbaka pengarna.

Är det bra eller dåligt att det inte finns samma möjligheter att tjäna på att sälja lägenheter idag?

– Att människor köper för att bo är bra. Det andra innebar ju att det efterfrågades bostäder av en grupp som egentligen inte behövde bostäderna, det är väl sundare att de som ska bo där köper.

Något som är extra viktigt att tänka på om man köper ett nybygge idag?

– Man måste kolla på hur mycket lån som ligger i föreningen. Det kan vara så att man riggar för högre lån för föreningarna nu för att kunna sänka insatspriset. Då blir det en lägre insats för den som köper men vid högre räntor kan man helt plötsligt få en väldigt hög månadsavgift. Så det är bra att vara observant kring den frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.