Hur skyddar man sig mot tbc?

Uppdaterad
Publicerad

En förskola, ett fritidshem, ett fängelse, ett sjukhus och ett utbildningsföretag. Under året har den fruktade sjukdomen tbc dykt upp på vanliga arbetsplatser och miljöer där våra barn tillbringar mycket tid. Förekomsten av tbc har ökat dramatiskt i Sverige de senaste två åren. Enligt Smittskyddsinstitet handlar det om en 40-procentig ökning av antalet rapporterade fall.

Men hur skyddar man sig mot sjukdomen som så sent som på 1940-talet tog 5.000 liv om året i Sverige? Aktuellt frågade Annika Linde, statsepidemiolog och chef för avdelningen för epidemiologi

vid Smittskyddsinstitutet.

Vilka är i riskzonen att smittas av tbc i Sverige i dag?

Det är väldigt små grupper i områden där det bor många som kommer från länder där det finns mycket tbc, främst i Afrika. I övrigt handlar det om ströfall och det är väldigt svårt att se var det kommer att dyka upp. Ett exempel är fallet med en sjukhusanställd i Halmstad i vår. Det var en svensk, vaccinerad person som blev smittad och inget vet varifrån det kom.

Men det är viktigt att säga att det krävs nära kontakter för att smittas. Det är ingen fara att till exempel åka buss i ett invandrartätt område.

Vilka är det som bär på smittan?

I Sverige är det nästan bara personer som smittats utomlands. Det är viktigt att det upptäcks i tid, både för att undvika smittspridning och för den smittades egen skull. Man undersöker invandrare från riskområdena men på en del håll finns det inga bra system för det. Det behöver styras upp bättre.

Hur kan man skydda sig?

Man ska främst lägga märke till om människor i ens närhet hostar mycket och långvarigt, och försöka få den personen att undersöka sig och vid behov komma under behandling. Men bara om personen tillhör riskgrupperna – det finns ingen anledning att misstänka att alla som hostar har tbc.

Man ska också vara medveten om att barn kan smittas, men de för inte själva smittan vidare. Först i puberteten finns det risk för smittspridning.

Vilka symtom ska man ge akt på?

Långvarig feber och hosta, avmagring och körtelsvullnad. Men det förekommer också att man får tuberkulos i tarmen, då får man diarré och det kan vara lurigt att upptäcka sjukdomen. Man kan även få tbc i t.ex. äggstockarna. Det är varianter som är besvärliga för den enskilda drabbade, men det som är viktigt ur smittosynpunkt är lungtuberkulosen där bakterier sprids i upphostningar.

Om man söker vård, tänker läkaren på att titta efter tbc?

Det är det här som är problemet. De läkare som arbetar i de mest utsatta områdena gör säkert det. Men läkare i områden där det bor mindre invandrare, de tror att det är astma och allergi, de känner inte igen symtomen. Det är viktigt att uppmärksamma tbc så att det går in i allmänhetens medvetande, och att man tar tag i personer som hostar mycket och långvarigt.

Hur kan man förhindra smitta om man vet att någon i ens närhet, t.ex. en familjemedlem, har tbc?

Man måste se till att den personen blir behandlad, och att alla i dess närhet blir undersökta för att vid behov få behandling de med. Smittan upphör när man kommer under behandling, nästan med en gång.

Om man av någon anledning inte kan inleda behandling av den smittade personen bör den isoleras.

Vilka faktorer ökar risken för smittspridning?

Det är om man har ett nedsatt allmäntillstånd, och det är ett problem i Afrika, t.ex. med hiv, undernäring och flyktingläger där människor lever under svåra förhållanden. Man ska tänka på dem som åker ut och hjälper till i sådana områden, där finns det en viss smittrisk och anledning att vaccinera.

Vi har haft ett stort utbrott på ett daghem och ett mindre på ett fritidshem. Ska man vara orolig om man har barn i barnomsorgen i dag?

Absolut inte. Och skulle något ändå hända så har vi ju medicin mot detta. Men det är inte som en pencillinkur. Det handlar om en långvarig behandling med biverkningar, så självfallet ska vi försöka undvika smittspridning.

Finns det skäl att återuppta allmän vaccinering mot tbc i Sverige?

Även de allra mest försiktiga tycker att den vaccinationspolitik vi har i dag är bra. Vi följer WHO:s rekommendationer om att man ska ta till allmän vaccination när mer än fem av hundratusen invånare har smittsam tuberkulos. I Sverige är det i dag 1,5 av hundratusen som har smittsam tbc, och det är en av de lägsta siffrorna i världen.

Vi vaccinerar ändå 15.000 personer om året. Det är t.ex. personer som bor i riskområden, reser utomlands eller barn vars föräldrar arbetar med sjuka. Anledningen till att man inte vaccinerar alla är att vaccineringen har biverkningar. Man kan få sår och svullnad. En del har fått behandlas med tuberkulosmedicin mot biverkningarna.

Sedan är det omtvistat hur bra skyddet är. Vaccination ger ett bra skydd mot svår tuberkulos för små barn. Sedan diskuteras det mycket hur bra skyddet är för äldre.

Sara Stylbäck

Tuberkulos

Tuberkulos, tbc, sprids vanligen genom att bakterierna hostas upp av en person med sk öppen lungtuberkulos, och sedan andas in av personer i närheten. Många smittas i barn- och ungdomsåren, men småbarn får sällan en öppen lungtuberkulos och är därför nästan aldrig smittsamma.

Öppen lungtuberkulos är mycket smittsam. Då bildas väldigt många bakterier. Att de blir så många beror på att infektionen bildar hålrum i lungvävnaden, kaverner. Dessa kaverner är öppna mot luftrören. Bakterierna får tillgång till mycket mer syre vilket ger den kraftiga bakterietillväxten. Barn och vuxna som har bakterierna i andra organ än lungorna sprider inte smitta på samma sätt eftersom de inte hostar upp bakterierna.

Risken att en smittad utvecklar sjukdomen tuberkulos är störst under de första två åren efter smittotillfället, men risken kvarstår hela livet.

Flera faktorer ökar risken för att sjukdomen ska bryta ut:

  • nedsatt immunförsvar, t.ex. pga hiv-infektion
  • annan infektion som man får samtidigt, t.ex. mässling eller kikhosta
  • missbruk av alkohol eller narkotika
  • diabetes
  • lungsilikos (stendammlunga)

Lungtuberkulosen kan uppträda i en primär och postprimär form. Den primära drabbar mest barn och ungdomar. Sjukdomen förlöper i regel nästa symptomfritt och självläker, men den kan också få ett allvarligt förlopp med hög feber och tecken på hjärnhinneinflammation.

Postprimär tuberkulos kan uppträda många år efter primärinfektionen. Vanligtvis är det lungorna som angrips men även andra organ, skelettet eller huden kan drabbas. Organen kan då bli översållade med infektionshärdar, ett livshotande tillstånd som benämns miliartuberkulos.

Klassiska symptom vid lungtuberkulos är långvarig hosta, feberperioder, avmagring och nattliga svettningar. Diagnosen ställs genom en granskning av patientens sjukdomshistoria, röntgen och bakterieodling.

Behandlingen omfattar en kombination av två eller fler läkemedel, som ska tas i 6-12 månader. De flesta kan leva normalt under tiden och risken för återinsjuknande är liten om medicineringen skötts ordentligt.

Det enda vaccin som används är BCG-vaccinet, men har en mycket varierande skyddseffekt och dessutom biverkningar. De enda som i Sverige rekommenderas vaccinering är invandrarbarn med rötter i länder där tbc är utbrett, och personer som ska bo en längre tid i dessa länder.

Källor: Nationalencyklopedin, Smittskyddsinstitutet, Infomedica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.