Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Influencern Zara McDermott efterlyste erfarenheter av hämndporr på sociala medier och fick stort gensvar. Foto: SVT/Hämndporrens offer

Influencern Zara McDermott utsattes för hämndporr: “Cirkulerade över hela världen”

Uppdaterad
Publicerad

Zara McDermott har utsatts för hämndporr två gånger under sitt liv. Första gången som 14-åring, när sexuella bilder på henne spreds på hennes skola. Andra gången det hände var hon känd från en dokusåpa. I en ny dokumentär tar hon kontakt med tjejer i sin följarskara med liknande erfarenheter.

Under inspelningen av den brittiska dokusåpan Love island 2018 befann sig deltagarna i en villa utan internet eller telefoner, bortkopplade från världen. När då 21-åriga Zara McDermott klev ut från inspelningen hade hon ingen aning om att något hänt – men möttes av stora rubriker och sitt eget ansikte på tidningar över hela landet. 

– Det knackade på dörren och det var den pressansvariga: “Någon har delat bilder på dig, och de har cirkulerat mer eller mindre över hela världen medan du varit i villan”, berättar Zara McDermott i dokumentären Hämndporrens offer.

Vill uppmärksamma problemet

Det var inte första gången. Redan som 14-åring blev Zara McDermott utsatt för hämndporr när en person spred nakenbilder på henne över hela hennes skola. Båda händelserna satte djupa spår hos såväl  henne själv som hennes familj och nära vänner. 

– Jag minns att jag inte åt ordentligt, att jag inte sov ordentligt. Jag hade en konstant nedstämdhet som inget kunde lyfta. Jag satt bara där och tänkte: vad duger jag till längre? 

För att uppmärksamma problemet efterlyste Zara McDermott personer med liknande erfarenheter bland sina följare på sociala medier – och gensvaret blev enormt. 

Klicka på videon ovan för att höra Zara, Olivia och Sarah berätta om när de utsattes för hämndporr. Eller se hela dokumentären Hämndporrens offer på SVT2 den 14 september 22.15 eller på SVT Play redan nu.

2018 infördes lagen om olaga integritetsintrång i Sverige. Enligt den är det olagligt att sprida nakenbilder på personer samt att sprida bilder på eller uppgifter om personer sexualliv. Man får inte heller sprida bilder på personer som befinner sig i mycket utsatta situationer, bilder på eller uppgifter om andra personers hälsotillstånd eller bilder på någon som utsatts för ett brott.  

Kravet för att någon ska kunna dömas för olaga integritetsintrång är dock att syftet med spridningen är att orsaka allvarlig skada för den utsatta personen. Om så är fallet kan man dömas till böter eller fängelse i högst två år. Vid grovt brott kan man dömas till fängelse i lägst sex månader och högt fyra år. 

Källa: Riksdagen.se 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer