EU slutar ge pengar till medlemsländer som bryter mot demokratiska principer

Publicerad

EU-parlamentet och ministerrådets ordförandeland Tyskland har nått en preliminär överenskommelse i den komplicerade frågan om EU:s rättsstatsprinciper – hur unionen ska säkerställa att EU inte delar ut några pengar till medlemsländer som inte följer grundläggande rätts- och demokratiprinciper.

En ny villkorsmekanism ska stärka skyddet av EU:s budget då brott mot rättsstatsprinciperna likställs med till missbruk av EU-medel, rapporterar TT.

– För första gången har vi etablerat en mekanism som gör att EU kan sluta stödja regeringar som inte visar respekt för våra värderingar”, säger EU-parlamentets finländske förhandlare Petri Sarvamaa – parlamentsledamot för konservativa Samlingspartiet.

Uppgörelsen innebär bland annat att åtgärder kan börja vidtas mot medlemsländer redan om det finns en ”allvarlig risk” för missbruk av EU-medel.

Beslut om åtgärderna ska tas av ministerrådet inom en månad, förutsatt att det finns stöd från en kvalificerad majoritet av medlemsländerna, med andra ord minst två tredjedelar.

Måste godkännas av samtliga EU-länder

Uppgörelsen, som är en del av EU:s segdragna förhandlingar om en ny långtidsbudget, måste dock godkännas av samtliga EU-länder och hela parlamentet. Dessutom krävs även enighet om själva långtidsbudgeten, där EU-parlamentet krävt mer pengar till vissa satsningar.

EU:s stats- och regeringschefer enades vid i somras om ett coronastödpaket om hela 750 miljarder euro samt unionens nästa långtidsbudget, på totalt 1 074,4 miljarder euro under åren 2021-2027.

Förhandlingar har pågått under hela hösten, i hopp om att både budget och de nya reglerna om rättsprinciper ska kunna gälla redan från årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.