Stridande för den så kallade Islamiska staten i eldstrid med den av USA understödda milisgruppen SDF. Foto: TT

Ingen begäran om utlämning av IS ”Beatles-grupp”

Uppdaterad
Publicerad

Den USA-stödda kurdisk-arabiska milisen SDF i Syrien har inte tagit emot någon förfrågan om att utlämna de två brittiska IS-krigare som tillhörde den så kallade ”Beatles-gruppen”.

Gruppen bestod från början av fyra IS-medlemmar som var kända för sin brittiska accent och greps nyligen i Syrien.

– Vi har inte tagit emot någon officiell förfrågan från någon utländsk part om att lämna över fångarna, säger Redur Xelil vid SDF, och lägger till att en sådan förfrågan kommer att granskas, om den kommer.

Syrienkriget

Xeli bekräftar att företrädare för den USA-ledda koalitionen mot IS har deltagit i utfrågningen av de två britterna.

Växte upp i London

De två nu gripna medlemmarna är dels en 34-årig man som växte upp i västra London, och en 29-årig man som kom till Storbritannien på 1990-talet.

Enligt icke-namngivna amerikanska källor greps de av USA-stödd kurdisk milis söder om Eufrat, nära gränsen till Irak. Männen har lämnats över till amerikanska specialstyrkor.

Den 34-årige mannen ska ha fungerat som gruppens säkerhetsvakt och tros ha medverkat i mord och grymma tortyrmetoder så som vattentortyr och elchocker. Han ska också ha rekryterat flera brittiska medborgare till IS.

Den andre mannen är enligt amerikanska UD beryktad för att ha använt vattentortyr, skenavrättningar och korsfästning under sin tid som IS fångvaktare, skriver The Guardian.

De två har fråntagits sitt brittiska medborgarskap och är statslösa.

Leddes av ”Jihad John”

Ledaren för gruppen var Mohammed Emwazi som kallades för ”Jihad John”. Han dödades i ett flyganfall i Syrien 2015 och tros vara den man som halshuggit de amerikanska journalisterna James Foley och Steven Sotloff.

Den fjärde medlemmen i gruppen sitter i turkiskt fängelse, dömd för terrorism, uppger tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet