Lena Rådström Baastad (S), Maria Leissner (L), Birgitta Ohlsson (L) Foto: TT

1.300 kvinnor i upprop om övergrepp inom politiken

Uppdaterad
Publicerad

1.300 kvinnor inom svensk politik går ut i ett gemensamt upprop mot sexism och sexuella trakasserier. På mindre än två dygn har man samlat mer än 250 vittnesmål om övergrepp som ska ha begåtts av Sveriges politikerelit. Bland undertecknarna finns Birgitta Ohlsson (L) och Rosanna Dinamarca (V).

Den senaste veckan har tusentals kvinnor från flera olika branscher vittnat om sexuella övergrepp inom yrkeslivet. Bland annat skådespelare, sångare och jurister har beskrivit arbetskulturer som präglas av trakasserier och chauvinism. 

”Nu är det dags att kasta ljus på dem som stiftar lagen” skriver 1.300 politiker i ett gemensamt upprop på SvD.

Kampanjen #MeToo

Riksdagsledamöter, ministrar, EU-parlamentariker och ungdomsförbundstoppar omnämns i vittnesmålen som bland annat beskriver olämpliga beröringar, ovälkomna kyssar och misstänkta våldtäkter.

”Jag var på konferens med partiet och var något överförfriskad. En ca 30 år äldre, högt uppsatt partimedlem uttryckte sin oro över min berusning och erbjöd mig en sängplats så jag skulle slippa åka ända vägen till min vän jag sov hos. Jag tackade ja. Han våldtog mig senare den kvällen” berättar en av politikerna i vittnesmålen.

Samlade berättelser i Facebookgrupp

I onsdags skapade de miljöpartistiska politikerna Aida Bodeli och Sandra Fogelberg en Facebookgrupp för kvinnor inom svensk politik där man samlade vittnesmål om övergrepp och signaturer till ett gemensamt upprop.

Redan efter åtta minuter hade gruppen ”I maktens korridorer” över 200 medlemmar. Nu, mindre än två dygn senare är antalet medlemmar över 5.000.

Bland underskrifterna i uppropet återfinns bland annat Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), Maria Leissner, före detta partiledare (L), Maj-Lis Lööw, före detta statsråd (S), Ida Drougge, riksdagsledamot (M) och Birgitta Ohlsson riksdagsledamot (L).

– Vi märkte väldigt fort att det var många som tyckte att det här var angeläget och att det var många som hade en historia att berätta, säger Sandra Fogelberg, kanslichef på Grön Ungdom och en av initiativtagarna till gruppen.

Sandra Fogelberg, kanslichef Grön Ungdom. Foto: SVT

Flera grova övergrepp

I gruppen har man samlat över 250 anonyma vittnesmål som beskriver flera grova övergrepp, exempelvis flera fall av misstänkt våldtäkt. Händelserna ska bland annat ha utspelat sig i riksdagen, på partisammankomster och i Almedalen.

– Det är väldigt många unga personer som har blivit utsatta av äldre politiker. Det är också personer som har vittnat om personer som har väldigt höga maktpositioner. Det är personer på alla nivåer, säger Sandra Fogelberg.

”Måste bli en förändring”

”Det måste bli en förändring. Vi kräver att alla män tar ansvar, att partierna steppar upp sin hantering, och lovar att vi kvinnor* inte kommer vara tysta mer och att vi kommer fortsätta backa varandra” skriver man bland annat i uppropet.

– Jag blir väldigt illa berörd av berättelserna men samtidigt väldigt stolt över systerskapet som har visats i den här gruppen, säger Sandra Fogelberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet