• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Över 100 000 resenärer har drabbats av problemen under året, och även inför kommande helg har avgångar ställts in. Foto: Sören Andersson / TT

100 000 SAS-resenärer drabbade i år efter inställda avgångar

Publicerad

1 050 SAS-avgångar har blivit mer än tre timmar försenade, eller inställda, hittills i år. Detta kan komma att kosta flygbolaget upp till 360 miljoner kronor, skriver Dagens industri.

Över 100 000 resenärer har drabbats av problemen under året, och även inför kommande helg har avgångar ställts in.

– Det har skett ett antal förhandsavbokningar som passagerarna fått besked om. Det är en liten andel av totalen, men det är tråkigt för de som drabbas och det beklagar vi, säger SAS presstalesperson Tonje Sund till TT.

Hon tillägger att det finns en viss risk för att ytterligare störningar uppstår, men att bolaget arbetar intensivt med att hitta lösningar.

Tufft år för SAS

Siffrorna kommer under ett problematiskt halvår för flygbolaget, som redan är hårt ansatt av konkurrerande lågprisbolag och höga bränslepriser. Därtill anklagas bolaget för pilotbrist och en misslyckad etablering på Irland av skatteskäl.

Hittills i år har SAS aktie sjunkit 21 procent, och för andra kvartalet 2018 redovisade bolaget en förlust på 385 miljoner kronor – och ytterligare ekonomiska smällar kan komma när resenärerna ska kräva ersättning.

Om alla drabbade SAS-resenärer kräver ut sin EU-lagstadgade ersättning skulle notan landa på 360 miljoner kronor – 215 miljoner kronor mer än vad resenärer var berättigade till vid samma tidpunkt i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.