– Vissa i pilotkåren har jobbat här i över 20 år och vi mår helt enkelt dåligt av att flygoperationerna inte fungerar, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS pilotförening, till SVT Nyheter. Foto: TT

Efter SAS-krisen: Pilotföreningarna sluter upp för att hjälpa passagerare

Uppdaterad
Publicerad

Mellan april och juni har SAS behövt ställa in över 700 avgångar. Nu uppmanar fyra skandinaviska pilotföreningar sina medlemmar att jobba på ledig tid för att hjälpa passagerare som riskerar att stå utan flyg.

– Vi mår helt enkelt dåligt av att flygoperationerna inte fungerar, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS pilotförening, till SVT Nyheter.

De skandinaviska pilotföreningarna har tillsammans med SAS kommit överens om att uppmana sina medlemmar att jobba på sin lediga tid.

– SAS har ställt in väldigt mycket flyg på senare tid, och enligt oss beror det mestadels på att man valt att överlämna en stor del av företagets verksamhet till externa produktionsbolag, och det har misslyckats, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS pilotförening, till SVT Nyheter.

”Det enda sättet att rätta till problemet är att hjälpa till”

– Det är helt med tanke på passagerarna och för SAS varumärke. Vissa inom pilotkåren har jobbat här i över 20 år och vi mår helt enkelt dåligt av att flygoperationerna inte fungerar, säger Wilhelm Tersmeden.

– Det är inte vårt fel att vi hamnat i den här situationen, men det enda sättet att rätta till problemet är att hjälpa till.

SAS presstalesperson Tonje Sund skriver i en kommentar att bolaget riktar ett stort tack till alla medarbetare som arbetar extra för att försöka lösa de problem som SAS har.

Vill ha full insyn

Samtidigt ställer pilotföreningarna motkrav på SAS-ledningen. Bland annat vill man ha full insyn i en kommande utredning om hur SAS hamnade i den krisartade situation som råder.

SAS skriver i sin kommentar att bolaget just nu har fullt fokus på att bistå passagerare som drabbats av inställda avgångar men att en grundlig utvärdering ska göras efter sommaren och bolaget då önskar en dialog med pilotföreningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.