Foto: TT

100 miljoner till chefer som fick gå

Uppdaterad
Publicerad

Telia Sonera betalar över 100 miljoner för att bli av med de chefer som var inblandade i den misstänkta muthärvan i forna Sovjet. Det kan SVT avslöja.

I morgon avgör bolagsstämman om förre vd:n Lars Nyberg skall få ansvarsfrihet, men oavsett hur det går, får Lars Nyberg och en handfull utpekade ansvariga chefer rejäla avgångsvederlag. Mest går till dem som man tvingats sparka. 

Misstankar om miljardmutor

Det har varit en makalös chefskarusell efter avslöjandena om Telia Soneras affärer via skatteparadis med diktatorsfamiljen i Uzbekistan. Flera polisutredningar pågår, och man misstänker att miljardbelopp i mutor gått till diktatorns dotter, Gulnara Karimova .

Telias diktatursamarbete

Förre vd:n Lars Nyberg har upprepade gånger försäkrat att inga fel har begåtts, men har gjort sig mer och mer omöjlig i takt med att medier och åklagare nystat vidare. Och när bolagets interna utredning pekade på oegentligheter valde Nyberg i januari förra året att lämna sin post frivilligt.

De direktörer som slutar frivilligt på Telia Sonera får ett hyfsat avgångsvederlag på 6-12 månadslöner. Men den som får sparken får desto mer – två hela årslöner. Därtill kommer förmåner och pensionsinbetalningar.

14 miljoner till Nyberg

Lars Nyberg som lämnade frivilligt får ett avskedspaket på 12 miljoner kronor. Därtill har han outtagna semesterdagar som genererar ytterligare 2,6 miljoner kronor. Allt detta alltså utöver de miljoner han har i pension och som han skulle ha fått under alla omständigheter.

Mycket pengar kan tyckas, men samtidigt hade det då varit omkring 10 miljoner dyrare för företaget att sparka honom.

SVT frågar presschefen Salomon Bekele om detta upplägg har varit ett skäl till att han inte tvingats avgå tidigare.

– Sådana frågor bör du ställa till rätt personer, och styrelsens ordförande kommer att kunna svara i samband med bolagsstämman i morgon.

Före stämman vill inte någon ur Telias ledning kommentera chefernas avgångsvederlag.

Tillfällige vd:n sparkades...

Sex av åtta ordinarie ledamöter i styrelsen byttes ut vid förra årets bolagsstämma. Däribland ordförande Anders Narvinger som var den som hade kunnat sparka Nyberg. Han ersattes av Marie Ehrling.

Narvinger tillsatte istället Per-Arne Blomquist som tillfällig vd, i februari förra året innan han lämnade styrelsen.

Den nya styrelsen ersatte sedan Blomquist med dagens vd Johan Dennerlind i september 2013, och i november fick Per Arne Blomquist och tre andra chefer helt sonika sparken med omedelbar verkan. De hade, som bolaget skrev, inte tillsett att ”processer kring vissa transaktioner skötts i enlighet med god affärssed”.

...och kostar 25 miljoner

Trots Blomquist korta tid som vd får han ett avskedspaket som kostar aktieägarna 25 miljoner kronor. Eftersom han inte gick frivilligt får han motsvarande två årslöner. Dessutom ingår generösa pensionsutbetalningar.

Telia Sonera har också ett förmånssystem till de högsta cheferna som inte har möjlighet till bonusar och rörliga optionsprogram. Det infördes när huvudägaren staten tvingade Telia Sonera att avskaffa rörliga ersättningar till den högsta ledningen.

Cheferna skall därför, som Telia Sonera beskriver det i förvaltningsberättelsen, ”kompenseras” med en fast belopp istället, ett slags fast bonus som inte är beroende av deras prestation.

– Det var bolaget som omförhandlade ersättningarna när bonusarna stoppades av staten, bekräftar Victoria Eriksson, pressekreterare hos finansmarknadsminister Peter Norman.

Ytterligare 70 miljoner till kvartetten som sparkades

Ytterligare fyra direktörer har tvingats lämna bolaget. Det handlar om en chefsjurist, en kommunikationsdirektör och två chefer som tidigare varit ansvariga för affärerna i Eurasien.

De fick sparken och får motsvarande två årslöner var, plus fast bonus, och rejält tilltagna pensionsförmåner. 70 miljoner totalt kostar denna kvartett Telia Soneras aktieägare.

Totalkostnaden för de chefer som ses som ansvariga för företagets smutsiga affärer i Eurasien landar alltså på en bit över 100 miljoner kronor – pengar som betalas ut till chefer som slutat jobba.

Om direktörerna skaffar sig nya jobb och nya inkomster så minskar utbetalningarna från Telia Sonera med motsvarande belopp. De avpolletterade cheferna har alltså i dagsläget inga ekonomiska incitament att springa till arbetsförmedlingen. Om det inte gäller ännu mer välbetalda uppdrag förstås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet