-Det finns inget enkelt svar men något som märker ut sig, även kulturhistoriskt, är att människor uppfattar det som magiskt eller laddat när olika siffror, som exempelvis 111 111, sammanfaller, berättar etnologen Jonas Engman på Nordiska museet.
-Jag tror att det bland annat har sin upprinnelse i svartkonst och magi. Tittar man i magiska formler så hittar man ofta siffror och det är ju känt att siffermagi är något folk har ägnat sig åt och fortfarande gör.
Spritt över världen
Att uppfatta magi i siffror är något som är spritt över världen och Jonas Engman förklarar detta med att jordens befolkning till största del lever i samhällen där man räknar.
I och med internet och ett ökat resande tar vi också efter föreställningar från andra kulturer och delar med oss av de vi själva har.
-Men det måste på något sätt vara kompatibla föreställningar för att det ska fångas upp.
-Och att det finns olika tideräkningar i världen, det struntar vi liksom i – det här är vår kosmologi.
-Vi har olika sätt att hantera de här frågorna. För en del människor kan det vara på allvar och i olika livssituationer kan sådana här saker få större betydelse än annars.
Samtal från oroliga
Jonas Engman har själv fått ta emot samtal från oroliga.
-När media rapporterat om profetior om att jorden ska gå under så fick jag några gånger ta emot samtal från människor som blev uppriktigt oroliga och som ringde mig i egenskap av forskare och undrade om det var så att universiteten höll tyst om det här för att inte skapa panik och att vi då skulle vara i någon typ av maskopi med regeringen, och det där fick mig att tänka till; just att det här drabbar människor olika och det måste vi ha respekt för både som forskare och i media.
Vad kommer du själv att göra 11-11-11?
-Förmodligen jobba. Jag kommer nog inte att reagera något speciellt på det här, forskningsmässigt är jag intresserad av det här men själv tycker jag inte att datumet är så viktigt.
Tove Hanell
tove.hanell@svt.se