Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt socialminister Lena Hallengren (S) ska de första vaccineringarna ske på äldreboenden. Foto: Frank Augstein/TT/SVT

Hallengren: Vaccineringen inleds på söndag

Uppdaterad
Publicerad

Nu på söndag den 27 december inleds vaccineringen mot covid-19 i Sverige, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff tillsammans med SKR och Folkhälsomyndigheten. 

– Sedan några veckor är vaccin säkrat för mer än hela befolkningen, säger hon.

Efter att EU:s läkemedelsmyndighet EMA i går kväll godkände Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 är det nu grönt ljus att starta vaccineringen.

Sverige får en första leverans på cirka 10 000 doser den här veckan, därefter kommer cirka 80 000 doser i veckan att levereras.

Äldreboenden först ut

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) ska de första vaccineringarna ske på äldreboenden, vilket är i linje med Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, där de med störst behov ska få ta del av vaccinet först.

Planen är därefter att snabbt skala upp vaccnationerna så att alla vuxna och barn i riskgrupp ska erbjudas vaccinet under det första halvåret 2021.

Alla regioner ska vara redo att starta vaccineringen på söndag den 27 december, men enligt Marie Morell som är ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation kan det bli så att vissa kommer att sätta igång den 28 december.

– Kompetensen i regionerna är hög för att bedriva det här arbetet. Bilden är att man är så förberedd man behöver vara för att verkligen kunna inleda vaccinationen, säger hon.

Storstadsregionerna får mer

Av den första vaccinleveransen ska Stockholm, Skåne och Västra Götaland få 425 doser, övriga regioner kommer att få 200 doser. Hälften av doserna kommer att sparas för att säkerställa att de som har fått en första vaccination även kan få den andra.

Regeringen vill se en hög och jämlik vaccinering Därför har man gett flera myndigheter i uppdrag att informera om vaccinationen och då särskilt rikta sig mot grupper som vaccinerar sig  lägre utsträckning.

– Nu är det nära, men vaccinationsstarten innebär inte att vi kan luta oss tillbaka. Under en tid framöver kommer det fortfarande finnas många som kan bli smittade och svårt sjuka, säger Hallengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer