Naturvårdsverket fördelar drygt 130 miljoner kronor till landets länsstyrelser för våtmarksåtgärder. Arkivbild Foto: ROBIN HALDERT / TT

130 miljoner i stöd till våtmarker

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket fördelar drygt 130 miljoner kronor för att stödja våtmarksåtgärder, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Pengarna betalas ut till landets länsstyrelser och ska användas för insatser i skyddade områden och inom åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper.

Våtmarker är enligt Naturvårdsverket viktiga för att stå emot klimatutmaningar och ska förbättra biologiskt värdefulla naturmiljöer.

”Flera insatser kommer att förbättra förutsättningarna för några av Sveriges mest hotade arter som är beroende av fungerande våtmarker”, säger Weronika Axelsson Linkowski på Naturvårdsverkets artenhet, i pressmeddelandet.

Länsstyrelserna runt omkring i landet har runt 600 våtmarksprojekt som ska gynna våtmarker. Totalt ska 260 miljoner kronor betalas ut för att finansiera projekten fram till 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.