Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De nu åtalade 15-åringarna och den 14-årige pojke som också greps i Gubbängen fångade på en övervakningskamera. Hör ett vittne berätta om skjutningarna i videon. Foto: SVT/förundersökning

15-åringar åtalas för mordförsök – sköt med automatvapen

Uppdaterad
Publicerad

Två 15-åriga pojkar åtalas för försök till mord efter två skjutningar i Gubbängen i Stockholm i slutet av december. Det är första åtalet efter de senaste månadernas våldsvåg i Stockholmsområdet.

Pojkarna, som också misstänks för grovt vapenbrott, åtalas nu vid Södertörns tingsrätt efter två skjutningar vid en fastighet i Gubbängen den 28 december. Vid första tillfället besköts fönster och fasaden.

Samma kväll avlossades ett stort antal skott med automatvapen som gick genom dörren till lägenheten. I lägenheten bor en äldre man och enligt åklagaren sköt gärningsmännen mot fel dörr.

Strax därefter greps en av 15-åringarna tillsammans med en 14-årig pojke som också misstänks vara inblandad i händelserna. Han har omhändertagits av sociala myndigheter då han inte är straffmyndig. Vid tillfället var han och en av de 15-åriga pojkarna på rymmen från ett HVB-hem. Även den andre misstänkte 15-åringen var på rymmen, fast hemifrån. 

– Det är oroväckande att det är så unga gärningspersoner och att de utför den här typen av gärningar, säger kammaråklagare Karin Hammar.

Redan åtalade för rån

De två 15-åringarna åtalades nyligen tillsammans med en 18-årig man för ett rån som inträffade ett par dagar före skjutningarna i Gubbängen. Där blev en pojke rånad i Hagsätra av flera maskerade gärningsmän som hotade honom med ett pistolliknande föremål och slog honom i ansiktet.

Utöver pojkarna åtalas även en 15-årig flicka för grovt vapenbrott samt en 30-årig man som misstänks för medhjälp till försök till mord. Han misstänks ha skjutsat pojkarna till Gubbängen.

Många häktade men första åtalet

Händelserna inträffade i början av den våldsvåg som pågått sedan julhelgen i Stockholmsområdet, med ett stort antal sprängningar och skjutningar där flera personer också har dödats.

Dagens åtal är det första för någon av de våldshändelserna, men enligt Stockholmspolisen satt förra veckan 78 personer häktade misstänkta för inblandning i de dåd som skett sedan juldagen. Många av de häktade är också under 18 år, enligt polisen.

De misstänkta nekar och utredningen har inte lyckats besvara vilket motivet är.

-  Vi tror att det är en del av en större konflikt, säger Karin Hammar, kammaråklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.