150 kronor för att betala räkning på banken

Uppdaterad
Publicerad

Det är dyrt att betala räkningarna inne på ett bankkontor, vilket drabbar överskuldsatta och personer som inte behärskar modern teknik. Vissa banker vill att kunderna betalar 150 kronor per räkning.

-Det är ju helt sanslöst. Det här är ett stort problem, säger Lena Nordqvist, ordförande för Insolvens, en förening för överskuldsatta.

På Swedbanks bankkontor är det allra dyrast. Här får vissa kunder betala 150 kronor per räkning, medan de som betalar för bankens bastjänster får betala 50 kronor per räkning. Hos de andra storbankerna får personer som är kunder betala 40-70 kronor hos Nordea, 65 kronor per räkning hos SEB och 75 kronor per räkning hos Handelsbanken. Hos samtliga storbanker får den som inte är kund betala över 100 kronor per räkning, visar en jämförelse på Konsumenternas bank- och finansbyrås hemsida.

-Det förekommer att folk ringer in till oss och tycker att det blir för dyrt, till exempel om man av olika anledningar inte behärskar modern teknik, eller om man har skuldproblem och därmed nekas olika betaltjänster. Det kan bli så att de billigaste tjänsterna inte är tillgängliga för de som har minst pengar, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Många av Insolvens medlemmar har bara ett bankkonto med ett uttagskort, inga andra banktjänster, enligt Lena Nordqvist. Och de medlemmar som har tillgång till internetbank har ofta inte råd med dator och uppkoppling. Vissa kommer därför in till Insolvens kontor för att betala räkningarna.

-Det är väldigt vanligt, säger hon, och berättar att även Hyresgästföreningen, kvinnojourer och brottsofferjourer erbjuder den hjälpen.

Däremot är det billigare att betala sina räkningar hos nischbanker som exempelvis Forex eller vissa ATG-ombud, där det kostar 35 kronor per räkning.

Amanda Billner/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.