Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tim rekryterades in i det blodiga gängkriget mellan Foxtrot och Dalennätverket. Det slutade med att han var nära att dö. Foto: Polisen

16-årige Tim fick uppdrag av gäng – blev torterad

Uppdaterad
Publicerad

Tim, 16, misstänks ha förberett ett mord på uppdrag av Foxtrot – men i stället blev han kidnappad. Enligt åtalet torterades han i timmar och lämnades döende i ett villaområde i Sundsvall. SVT kan nu avslöja en rad brister i socialtjänstens jour- och familjehemsplaceringar av Tim.

Familjen förstår omedelbart att det är en fråga om liv eller död. Utanför deras hem befinner sig två pojkar med kläder dränkta i blod. Medan de väntar på ambulans används handdukar för att stoppa pojkarna från att förblöda.

Misstanken är att pojkarna, som var på rymmen från ett HVB-hem, hade rest till Sundsvall på uppdrag av nätverket Foxtrot. Men istället ska de ha blivit bortförda av rivaliserande kriminella i Dalennätverket. Ytterligare en tonårspojke hittades samma dag svårt skadad i ett skogsområde några kilometer bort.

En av pojkarna är 16-årige Tim. Redan när han var i sexårsåldern kontaktade hans pappa socialtjänsten eftersom Tim var utåtagerande.

Elva placeringar på två år

SVT Nyheter har granskat socialtjänstens insatser för honom och kan avslöja en rad brister. Totalt handlar det om elva placeringar i jourhem, familjehem, HVB-hem och Sis-hem – på två år.

– Tyvärr måste jag säga att det här har varit ett misslyckande från socialtjänstens sida. Det har inte varit bra placeringar. Han mår inte bättre nu efter tio år inom socialtjänsten, säger en socialsekreterare som arbetat med Tims fall.

Bland personerna som tagit hand om Tim finns de som är dömda för brott som misshandel och grovt rattfylleri. Ljudinspelningar från andra familjehem vittnar om en bråkig hemmiljö.

Anmäls enligt lex Sarah

Katarina Lindström är verksamhetschef på socialförvaltningen i Botkyrka kommun, som har haft ansvaret för Tims placeringar.

– Vi kan inte se att vi har hanterat det inkorrekt på något sätt, men vi har upprättat en lex Sarah-rapport så att de som granskar det kan säkerställa att det faktiskt är så som vi bedömer det.

Tim, en jämnårig pojke och en 24-årig man står åtalade för bland annat förberedelse till mord efter händelserna i juli. Samtidigt är flera personer åtalade för mordförsök på tonårspojkarna.

Fotnot: Tim heter egentligen något annat.

Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gjordes granskningen – SVT:s reportrar förklarar. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.