187 kommuner drabbade av utpressningsvirus

Uppdaterad
Publicerad

Minst 187 kommuner har drabbats av utpressningsvirus sedan 2015. Och många av de som svarat på SVT Nyheters enkät menar att den här sortens attacker är extra problematiska eftersom de får stora spridningseffekter.

SVT Nyheter har kartlagt hur svenska kommuner drabbats av utpressningsvirus sedan 2015. Av 230 kommuner som svarat på en enkät från SVT Nyheter uppger 187 att de infekterats en eller flera gånger av utpressningsvirus.

Det är 81 procent av de svarande.

Digital utpressning

”Svårt att uppskatta omfattningen”

”Data som hade skapats på gemensam server försvann. Det är svårt att uppskatta omfattningen, men det kan ha handlat om något hundratal arbetstimmar som gått förlorade”, svarar Henrik Walve, chef på IT-kontoret i Falun, i enkäten.

Utpressningsvirus sprids med falska mejl och låser filer på den dator som drabbas. I kommunerna kan detta få stora konsekvenser, då systemen ofta är sammankopplade och virusen kan sprida sig till flera datorer.

Skapar rädsla

”Det skapar en stress, rädsla och osäkerhet hos de anställda då dessa attacker är väldigt väl kamouflerade”, skriver Susanne Eliasson, teknisk driftchef på Härryda kommun i Västergötland och tillägger:

”Vi försöker utbilda alla anställda i informationssäkerhet men de som skapar dessa attacker ligger alltid steget före”.

Precis som många andra uppger Härryda kommun att utpressningsvirus är ett stort hot mot verksamheten. Även om säkerhetskopior ofta funnits så har flera kommuner förlorat viktig information och i många fall har skadorna av angreppen tagit stora resurser från kommunernas IT-avdelningar i anspråk.

Varnade redan 2015

Redan 2015 påpekade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att det fanns stora säkerhetsbrister i offentlig sektor. Och förbättringen går långsamt, menar Robert Jonsson, ställföreträdande chef på MSB:s avdelning för cybersäkerhet.

– Det finns fortfarande stora brister och mycket mer att göra för att förhindra att man över huvud taget infekteras, säger han och fortsätter:

– Det här är en ledningsfråga. Det viktigaste är att man försöker lyfta upp IT- och informationssäkerhet så att det blir en del av det strategiska arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet