Foto: Scanpix

Åkesson i hårt angrepp mot ”feministisk elit”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare vill nå fler kvinnliga väljare. Samtidigt gick han hårt åt feministdebatten i Sverige.

I dag är Sverigedemokraternas dag i Almedalen, men det är också dagen då lagen om vård till papperslösa träder i kraft. Detta fick SD-medlemmar att tidigare under dagen kalla den 1 juli en ”en skammens dag”, en fras som Åkesson i sitt tal upprepade:

– Många har kallat det här en skammens dag, och jag är beredd att hålla med. Det är djupt orättvist att en pensionär som arbetat och betalat skatt hela sitt liv, knappt har råd att laga sina tänder, medan den som uppehåller sig i landet illegalt ska få samma service avgiftsfritt, sa han.

”Miljöpartiet bedriver en extrem invandringspolitik”

Miljöpartiet, som drivit på för lagändringen, är Sverigedemokraternas huvudmotståndare, menar Åkesson som hävdar ett partiet bedriver en ”extrem invandringspolitik”.

– Bara genom att viblir tillräckligt starka kan vi motverka fortsatt extremism inom invandringspolitiken.

Åkesson vill att Sverigedemokraterna ska nå ut till en bredare grupp väljare och han siktar in sig på kvinnor och välfärdsarbetare. Han läste bland annat upp ett brev från en 60-årig pensionerad kommunalanställd, ett ögonblick som kommer bli bland de mest ihågkomna. Brevet ska ha undertecknats med signaturen ”Sverigevän i hjärtat”, och just frasen ”Sverigevän” upprepades återkommande under talet.

Gick hårt åt feministdebatten

Han gick samtidigt hårt åt feministdebatten som han menar ”ständigt går ut på att problematisera mäns och kvinnors olika livsval, istället för att underlätta för både män och kvinnor oavsett vilka livsval de gör.”

– Vi, inte jämställdhetsministern och inte den verklighetsfrånvända feministiska eliten, agerar och lägger fram förslag som på riktigt förbättrar tillvaron för kvinnor såväl som män i det här landet, sa partiledaren.

Han fortsatte att kritisera jämställdhetsminister Maria Arnholm som han menar är är passiv och handlingsfattig.

– Jämställdhetsdebatten i dag handlar mer om radikalfeministiskt testuggande än om att faktiskt hjälpa kvinnor i deras vardag. När det handlar om konkreta åtgärder har hon inte presterat någonting.

Optimistisk inför valet 2014

Bland de få konkreta förslag som presenterades under talet var ett stimulansbidrag till kommer och landsting för att ta itu med de så kallade delade turerna i omsorgen. Han sa även att partiet vill skjuta till mer pengar till Arbetsmiljöverket i syfte att öka antal inspektioner på arbetsplatserna.

Åkesson menar att partiet är på väg framåt och sa sig känna en ny, frisk och tilltagande vind svepa över landet inför supervalåret 2014.

– Då blåser vi Reinfeldt, Löfven och de andra på möjligheten att ostört fortsätta styra skutan mot de mörkaste vatten, sa Åkesson avslutningsvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet