Vattenfalls vd Magnus Hall Foto: TT

Upp till 2.000 jobb försvinner från Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 2.000 jobb försvinner när Vattenfall tvingas skära ner. Det slår framför allt mot huvudkontoret i Solna när 20 till 40 procent av alla stödfunktioner inom den statliga energijätten ska försvinna fram till år 2020, erfar SVT Nyheter.
– I samband med att vi gjort oss av med vår brunkolsverksamhet och gjort andra nedskärningar har vi fått för höga kostnader, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall.

För två veckor sedan gick Vattenfalls ledning ut med sina planer där man beskrev att företaget ska spara två miljarder kronor. En del av detta består av projekt som redan sjösatts.

Det gäller till exempel effektiviseringsprogrammet, som internt går under arbetsnamnet Foxtrot, där 500 tjänster ska bort. Besparingen görs genom att Vattenfall slutit avtal med de multinationella företagen Accenture och Capgemini.

Arbeten i Jokkmokk riskerar försvinna

Det väckte stor uppmärksamhet i Jokkmokk där 32 tjänster riskerade att försvinna, vilket fick bland andra landshövdingen I Norrbotten Sven-Erik Österberg att reagera och Vattenfall att lova ersättningsjobb.

– Vi kommer i morgon att presentera våra planer för Jokkmokk, säger Vattenfalls presschef Markus Friberg till SVT.

– Det innebär att vi kommer att ersätta de arbetstillfällen som försvinner. Avsikten är att de ska vara jobb av den karaktär som passar de som redan arbetar där.

Enligt SVT:s källor handlar det om att flytta arbetstillfällen från andra orter i Sverige till Jokkmokk.

Vattenfalls kostym har blivit för stor

Men Foxtrot är alltså bara början. För enligt ledningen har Vattenfalls kostym nu blivit för stor.

– I samband med att vi gjort oss av med vår brunkolsverksamhet och gjort andra nedskärningar har vi fått för höga kostnader för våra stabs- och stödfunktioner, säger Markus Friberg.

Men det handlar också om den stora omvandling som pågår av hela Europas energisektor där de stora jättarna pressas av nya aktörer som säljer vind och solel där kostnaderna ofta är lägre.

Enligt SVT:s källor pågår nu ett intensivt arbete inom Vattenfall där man vänder på alla stenar för att få ned kostnaderna. Att outsourca verksamhet, det vill säga flytta arbetstillfällen från Vattenfall till andra företag som kan göra arbetet billigare är bara en lösning.

Stora besparingar på stabs- och stödfunktioner

Stora besparingar ska också göras på att plocka bort en stor del av alla stabs- och stödfunktioner som finns i företaget. Mellan 20 och 40 procent av alla jobb ska bort inom områden som IT, finans, kommunikaton, HR, strategi och andra funktioner som byggts upp för att stödja koncernledningen.

Totalt med redan beslutade åtgärder handlar det om 1.500-2.000 jobb enligt SVT:s källor.

Besparingarna väntas framför allt drabba huvudkontoret i Solna

– Jag kan inte bekräfta era uppgifter, säger Markus Friberg. Vi arbetar nu med att få fram hur många tjänster som berörs och innan det arbetet är slutfört vill vi inte kommentera uppgifterna, säger han till SVT.

Att besparingarna framför allt kommer att slå mot huvudkontoret i Solna är uppenbart då många stöd- och stabsfunktionerna är kopplade till ledingens arbete.

– Vi kommer även att göra stora besparingar på våra kontor i Tyskland och Nederländerna, säger Markus Friberg.

Enligt senaste årsredovisningen hade Vattenfall cirka 20 000 anställda den 31 december förra året.

LÄS MER: Vattenfall presenterar ersättningsjobb i Jokkmokk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer